În PNL Giurgiu „dinozaurii” vor să-şi conserve epoca

  • Politic
  • 19 Martie 2017
  • Nici un comentariu
  • 154
  • 4 minute de citit

 În ultimele două decenii în judeţul Giurgiu au contat (cu adevărat)  pe scena politică doar două partide: PSD şi PNL. Din păcate, pentru un echilibru politic local, benefic pentru democaraţie la modul general şi benefic pentru actul administrativ local, acest echilibru s-a rupt în urmă cu cinci ani. Când PNL a pierdut Primăria Giurgiu, dar mai ales şi-a pierdut liderul „locomotivă”, pe Lucian Iliescu.

De cinci ani liberalii vlăsceni îşi caută lideri capabili să facă faţă tăvălugului PSD. Un PSD extrem de bine organizat şi disciplinat şi care, mai presus de toate, un PSD care în toată această perioadă a stat liniştit la balcon, mâncând floricele şi privind „horror-ul” în care liberalii giurgiuveni s-au autocanibalizat. Cine a avut instinct de conservare, a obosit sau s-a scârbit, a plecat, fie a făcut un pas înapoi din prima linie a liberalilor giurgiuveni.

În următoarele două-trei luni, procesul de unificare a PNL cu fostul PDL ar trebui să se încheie prin alegerea unui preşedinte unic, în urma unei Convenţii Naţionale. Dar până atunci au alegeri în teritoriu, câştigătorii acestora urmând să desemneze liderul naţional al partidului.

La Giurgiu se pare că timpul a rămas în loc. Aceleaşi vechi nume, prăfuite şi perdante prin vocaţie, vor să-şi conserve puterea şi influenţa personală. Peste ce?, este greu de spus dacă nu se schimbă nimic. Ceva ar putea schimba liderul în funcţie al partidului, Gheorghe Ştefan, dacă ar juca ceva mai transparent şi ar renunţa la tradiţionalele aranjamente, menite să-i asigure liderului avantaje sau o trambulină.

Deocamdată, conform surselor noastre, vor intra în cursa pentru şefia partidului Marin Anton, la judeţ şi Marian Măroiu la municipiu, deşi la ora aceasta se discută semi-oficial că preşedintele în funcţie, Gheorghe Ştefan va candida. Sursele noastre spun că este doar o perdea de fum, Ştefan urmând să cedeze pe ultima turnantă în favoarea lui Anton şi să candideze pentru o funcţie la nivel naţional. Aceleaşi surse ne-au confirmat că este forte probabil ca Dumitru Beianu să nu candideze.

Retragerea din prim plan a lui Beianu ar putea fi marea surpriză. Aflat tot timpul în topul liberalilor giurgiuveni, chiar şi în preferinţele electoratului liberal giurgiuvean, Beianu pare a fi singurul lider liberal giurgiuvean care a înţeles că este nevoie de o schimbare radicală de leadership la nivel local şi judeţean.

Surpriza-surprizelor ar putea fi intrarea în cursa pentru preşedinţia Organizaţiei municipale a PNL Giurgiu a tinerei Dana Andreea Danciu, susţin sursele noastre. Deşi relativ nouă în partid, Dana Danciu a fost printre cei mai activi şi implicaţi membri ai partidului în ultimele două campanii electorale.

Mai mult, şi-a câştigat o notorietate serioasă în partid, unde ar putea obţine sprijinul de imagine dat de Ludovic Orban, principalul candidat la şefia naţională a PNL. Acestui sprijin i s-ar putea alătura şi Dumitru Beianu, ceea ce ar echilibra serios competiţia pentru Organizaţia municipală a PNL. Ar putea fi un prim pas prin care PNL Giurgiu să dovedească faptul că a înţeles că trebuie să schimbe ceva.

Altfel, limitând candidaturile de luat în seamă la Jurasic-ul şi Cretacic-ul politicii, pentru  viitorul PNL Giurgiu răspunsul ar putea să-l dea…paleontologia.

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .