Guvernul Ciolacu se joacă de-a Doctorul Ciomu cu economia românească

  • Politic
  • 7 August 2023
  • Nici un comentariu
  • 308
  • 3 minute de citit

Cheltuielile nesăbuite ale statului cu salarizarea aparatului bugetar, supradimensionat prin împănarea lui cu clientela politică, rude, amante, lipitori de afişe şi alţi atârnători politici a adus România la un deficit bugetar fără precedent. La banii pentru salariile de bază ale bugetarilor se adaugă câteva zeci de sporuri pe care aceştia le primesc. Spor de risc de obezitate, spor de risc de hemoroizi şi de tot ce gândeşti şi nu gândeşti. Tabloul este completat de pensii speciale nesimţite, de salarii ameţitoare prin instituţii şi agenţii ale statului, de indemnizaţii ameţitoare ale membrilor din consiliile de administraţie, de un număr astronomic de secretari de stat şi asimilaţi unor astfel de funcţii. Şi lista poate continua. Bomboana pe colivă, avem şi un minister înfiinţat pe persoană fizică. Ministerul Familiei, cu un buget dodoloţ, a fost înfiinţat în mod special pentru Gabriela Firea.

Acum, problema Guvernului este că bugetul de stat a fost construit, în mare parte, pe fonduri europene, fonduri pe care România riscă să nu le mai primească deloc, dacă nu reduce deficitul bugetar. Dacă în ceea ce priveşte fondurile europene pentru PNRR acestea se acordă punctual prin atingerea unor jaloane, când vine vorba de deficit fondurile pot fi suspendate total.

În faţa acestei perspective, Guvernul Ciolacu în loc să pună capăt desfrâului bugetar îşi propune să continue bairamul pe bani pe care să-i obţină din suprataxarea şi supraaccizarea mediului economic şi în general a tot ce mişcă.

Degeaba i-au explicat economiştii lui Ciolacu că măsurile prognozate nu vor atrage sumele estimate la buget, dar va duce şi la falimentul a sute de mii de PFA-uri şi microintreprinderi. Cele care nu vor falimente vor migra spre zona gri a economiei sau  îşi vor folosi toată imaginaţia pentru a se sustrage de la plata noilor cote de impozitare.

Argumentele ştiinţifice de ordin economic au fost catalogate de Ciolacu drept presiuni şi ca atare a anunţat râtos şi rituos că nu va ceda acestora pentru că nu vrea să piardă banii europeni. La final s-ar putea să constatăm că operaţia a reuşit, dar pacientul este mort.

Să nu realizeze deloc premierul PSD că nu poţi să ai o economie virilă dacă procedezi precum  doctorul Ciomu? Mai degrabă Ciolacu joacă o ruletă rusească în domeniul politic.

A luat cineva seama că aşa-zisele măsuri de austeritate au fost anunţate la Ministerul Finanţelor şi în prezenţa ministrului (liberal) de resort. Ce-a spus Ciolacu? Că „şi le asumă”. Cu alte cuvinte măsurile nu vin de la el, ci de la liberali, iar el de bună credinţă doar şi le asumă. Dacă lucrurile vor ieşi prost, PSD şi Ciolacu nu riscă nimic. În fond cei loviţi de viitoarele măsuri vor fi cei din mediul de afaceri, adică un electorat care oricum nu se dă în vânt după PSD, dar care va avea toate motivele să-i urască pe liberali.

Punct ochit, punct lovit!

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .