Giurgiu are de astăzi o hartă stilizată
- Cultură-Educaţie
- 17 Septembrie 2024
- Nici un comentariu
- 97
- 3 minute de citit
COMUNICAT DE PRESA. Lansare hartă stilizată
Județul Giurgiu are, începând de astăzi, o hartă unică, stilizată, un instrument original de promovare a patrimoniului imobil județean care transmite mesajul că Giurgiu are o puternică identitate locală.
Documentul, lucrat manual de artista poloneză Adrianna Borucka, cuprinde locuri din județ încărcate de istorie și tradiție autentică și a fost realizat special pentru proiectul „Tineri giurgiuveni pentru patrimoniu” derulat în această toamnă de Asociația Pro Democrația în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu, în urma asocierii celor două entități care își propun creșterea gradului de informare și participare cu privire la obiectivele de patrimoniu cultural din județ.
Harta scoate în evidență 20 de obiective de patrimoniu imobil valorificabile care, odată descoperite, dezvăluie povești și legende fascinante, cum ar fi legenda subteranelor de la Turn, povestea Arinei de la cetate, istoricul apei din Giurgiu și monumentele din sfera transporturilor, conacele din județ și legenda Sfântului Nicolae – protectorul mânăstirilor medievale giurgiuvene, picturile murale de la Vedea și Clejani semnate de Gheorghe Tăttărescu, izvoarele istorice din jurul controversei mormântului lui Vlad Țepeș de la mânăstirea Comana și a miticei fântâni cu nuc, șamd. Tinerii vor fi invitați să cunoască toate aceste obiective de patrimoniu și poveștile lor prin tururi tematice ghidate în municipiu și județ, vor beneficia de instruire fotografică street art photography și vor fi consultați asupra celor mai potrivite modalități de valorificare a patrimoniului local în cadrul unei audieri publice cu autoritățile iar, în final, vor contribui la schimbarea percepției giurgiuvenilor despre propriul județ.
„Giurgiu este frumos, iar frumusețea stă în ochii privitorului și… călătorului. Vă invităm, așadar, să priviți harta și…să călătoriți în propriul județ. Obiectivele de patrimoniu cultural evidențiate sunt adevărate simboluri ale județului, ele influențează pozitiv solidaritatea, coeziunea socială și chiar mobilizează cetățenii în jurul unor cauze civice. Acestea sunt adevărate mărci identitare care pot stimula participarea giurgiuvenilor la dezvoltarea comunitară a propriului județ”, conchide lect. univ. dr. Viviana Anghel, managerul de proiect.
În secolul vitezei și al informațiilor virtuale, demersul lăudabil al APD de promovare a obiectivelor de patrimoniu material invită la câteva clipe de aducere aminte a unui trecut glorios. Dacă nu e prea mult, invităm pe toți cei atrași de subiect si la alte câteva zeci de minute în care să privim, să atingem, să auzim poveștile monumentelor din județul nostru.
Activitățile proiectului Tineri giurgiuveni pentru patrimoniu vor fi actualizate și promovate prin aplicația eParticipare ai căreia giurgiuvenii sunt beneficiari de mai bine de un an, și care este rezultatul unui alt proiect derulat la Giurgiu de Asociația Pro Democrația, cu fonduri europene.
Asociatia Pro Democratia – Centrul National de Coordonare