Giurgiu a omagiat sărbătoarea triplului eveniment marcat de ziua de 9 mai

  • Eveniment
  • 9 Mai 2022
  • Nici un comentariu
  • 82
  • 3 minute de citit

Ziua de 9 Mai, zi cu triplă semnificaţie pentru România a fost sărbătorită şi la Giurgiu la Monumentul Eroilor din Parcul Alei. Ceremonia, chiar dacă s-a defăşurat în prezenţa unei gărzi militare a fost una foarte simplă şi decentă, constînd în depunerea de coroane şi jerbe la monumentul străjuit de doi jandarmi.

Au depus coroane de flori principalele instituţii judeţene: Prefectura, Primăria Giurgiu, Consiliul Judeţean Giurgiu, Asociaţia Veteranilor de Război.

*Prima semnificaţie a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei.

De asemenea, la 9 mai 1945 a fost semnat, la Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat astfel sfârşitul, în Europa, al celei mai mari şi mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial.

În plus, declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, este considerată piatra de temelie a procesului de formare a Uniunii Europene. Pornind de la acest imbold, ţările europene şi-au concentrat energiile către stabilirea unei noi forme de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei. Un an mai târziu, a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea crearea primului organism european de cooperare, Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, devenită ulterior parte a Uniunii Europene.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .