badalau-nÎn linii mari, politicienii locali au fost în vacanţă după alegerile locale, perioadă care, la fiecare patru ani, seamănă cu sfârşitul de an şcolar: public, cei mai harnici urcă pe podium, cu priviri din stânga şi dreapta spre cel care poartă coroniţa. Anul acesta, elevul emerit a fost PSD, care a luat cam tot ce s-a putut. Personal cred că dacă PSD ar fi luat mai mult era periculos şi pentru democraţia actului de guvernare, dar şi pentru el ca partid, care ar fi putut să intre într-o fază de autosuficienţă. Pentru că în continuare am să mai folosesc şi nume, premiantul a fost Niculae Bădălău.

De principiu, în perspectiva alegerilor parlamentare, atenţia ar trebui să fie îndreptată acum spre premianţii de pe locurile doi şi trei – PNL şi ALDE. Cu 45 de primari, din 54 posibili, PSD îşi pune doar problema scorului, nu al câştigătorului. Dar şi aici cu atenţie. Social-democraţii au de dovedit în următoarele luni că, în plan local , guvernează bine şi-şi respectă promisiunile, lucru destul de dificil în condiţiile în care deciziile guvernamentale nu vin de la un guvern politic asupra căruia să ai controlul.

alde-1La ALDE, liberal- democraţii, un partid relativ foarte tânăr, plasat pe locul trei în alegerile locale, problemele sunt mai degrabă de organizare. Aceştia sunt încă într-un proiect de organizare, pentru că în multe localităţi au organizaţii relativ slabe sau nu le au şi trebuie să le înfiinţeze. Asta în condiţiile în care nici viitorul partener de alianţă  parlamentară şi (posibil) guvernamentală, PSD,  nu le întinde o mână, pentru că aşa este politica – cinică. PSD îi vrea pe democrat- liberalii lui Tăriceanu cu un scor cât mai bun, dar în nici un caz aşa de bun încât să devină problematici în negocieri. Paradoxal, obstacolul cel mai mare pe care-l au de trecut liderii ALDE Giurgiu îl constituie primarii PSD, care nu permit să crească nimic la umbra lor. Nu pentru că sunt primari PSD, ci prin faptul că doresc pentru partidul lor performanţe deosebite în alegerile parlamentare. Aşa că şansa ALDE rămâne o campanie de imagine foarte bună. Şi aici s-au mişcat  relativ bine, prin mai mulţi lideri care ştiu administraţie, dar şi politică: Toma Petcu, Alexandru Vladu, Vasile Mustăţea şi mai tânărul Ionel Muscalu.

pnlDe pe poziţia de contracandidat serios, PNL se mişcă aproape spectaculos. După algerile locale, când conducerea organizaţiei a fost preluată total de Gheorghe Ştefan, nume cu rezonanţă în electoratul liberal, se reîntorc în partid. Mai mult, se câştigă pas cu pas, poziţii în localităţi în care acest lucru părea imposibil. Exemplul fiind Clejaniul, unde primarul Florinel Nidelea a avut în ultimii opt ani o singură problemă: să câştige alegerile cu 100 la sută, cu 90 la sută sau să aibă grijă să nu ajungă la 103 la sută! Mai nou, şi poate cel mai spectaclos eveniment politic al săptămânii, fostul primar al comunei Floreşti-Stoeneşti, localitatea rurală cu cei mai mulţi votanţi din judeţ, Constantin Dumitru, a fost prezent vineri la conferinţa de presă a PNL şi a promis că va fi alături de liberali. Şi asta nu înseamnă puţin. Omul nu şi-a luat un al treilea mandat nu că populaţia nu l-ar fi vrut, ci doar că nu a candidat, din motive pe care nu le discutăm aici. Ca să-şi păstreze poziţia doi în judeţ, şi mai mult, să-şi atingă ţinta elecorală, PNL Giurgiu are încă (şi încă) de depăşit o mare problemă. Tensiunile interne, despre care conducerea partidului ne vrea să discute deschis. Fostul candidat al partidului pentru funcţia de preşedinte al CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, nu mai joacă, decât formal- oficial, în aceeaşi luntre cu preşedintele Gheorghe Ştefan. Rămâne pericolul, aşa cum am mai scris, de autocanibalizare. Grea sarcină pe umerii lui Gheorghe Ştefan.

Cam aşa stăm acum (zic eu!), la început de toamnă şi precampanie electorală.

Ioan Mănăilă