Doi pictori români, vedetele Muzeului Regional de Istorie din Ruse- Bulgaria

Dacă mergeţi în Bulgaria, la Ruse, şi timpul vă permite, nu rataţi o expoziţie de pictură de excepţie, vernisată la începutul săptămânii la Muzeul Regional de Istorie Ruse.

După o prietenie de aproape 40 de ani, născută şevalet lângă şevalet, artiştii plastici Petra Şerbănescu (Giurgiu) şi Mihai Nechita-Burculet (Iaşi) se reîntâlnesc într-o expoziţie comună, vernisată luni, la Ruse, în sala de expoziţii de artă a Muzeul Regional de Istorie Ruse.

Iubitorii de frumos vor găsi în muzeul din Ruse o alăturarea a două viziuni aparent diferite.

La Petra Şerbănescu simţi o nelinişte, o căutare aproape de un final ascuns ca şi cum ceaţa stă să se ridice şi să-ţi creeze bucuria aproape palpabilă dar şi eterică faţă de ce te-nconjoară:  un spin, o ramură, un fluture, o pasăre par să-ţi spună că totul poate fi frumos dacă am înlătura tensiunile interioare. Ceva de genul se poate, dar…

De cealaltă parte, Mihai Nechita – Burculet transmite linişte, împăcarea cu Dumnezeirea, o pioşenie…aproape veselă. Intr-un stil absolut unic, Nechita adună fructele dăruite de pământ şi le reîntruchipează de multe ori în personaje vesele, în contrast cu o prezentare care pe alocuri te trimite cu gândul la austeritatea umbroasă bizantină. Bijuterii, nu alta!

Evenimentul a fost posibil în baza protocolului încheiat între Muzeul jedeţean Giurgiu şi Muzeul Regional de Istorie Ruse, cu sprijinul nemijlocit al inimoasei doamne Lili Ganceva, director executiv al Euroregiunii Ruse-Giurgiu.

Într-un viitor nu foarte îndepărtat expoziţia va poposi şi la Giurgiu, ne asigură directorul Muzeului judeţean „Teohari Antonescu”, Ionel Muscalu.

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .