Dezbatere pe tema copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate
- Social
- 9 Octombrie 2017
- Nici un comentariu
- 166
- 4 minute de citit
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asitenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu au participat vineri, 6 octombrie 2017, la dezbaterea regională organizată de Organizaţia „Salvaţi Copiii” România, dezbatere care a vizat aspecte legate de protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Dezbaterea a avut loc la Târgovişte, la sediul Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa şi a reunit reprezentanţi ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Inspectoratelor Şcolare, Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională, precum și ai mai multor Servicii Publice de Asistență Socială, şcoli, instanțe de judecată și ONG-uri din județele Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Dâmboviţa. La nivelul celor 7 judeţe există, conform statisticilor oficiale, 12.700 copii care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătatate, dintre care 631 copii sunt în judeţul Giurgiu.
Întrucât nu pentru toţi aceşti copii a fost parcursă procedura de delegare a autorităţii părinteşti pe cale judecătorească, pentru perioada absenţei parinţilor din ţară, dezbaterea a vizat aspecte legale privind delegarea temporară a autorităţii părinteşti. De asemenea, au fost prezentate şi bune practici de intervenţie în sprijinul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
La nivelul judeţului Giurgiu, conform cifrelor raportate de primării către D.G.A.S.P.C., numărul copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate este mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acesta nu însemnă neapărat că a crescut numărul copiilor aflaţi în această situaţie, ci că unele primării se implică mai mult în identificarea cazurilor. Astfel, din centralizările realizate pe baza cifrelor transmise de primăriile din judeţul Giurgiu la sfârşitul anului trecut, reiese că în judeţul nostru erau 308 copii care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate iar din ultimele centralizări ale datelor, întocmite în acest an, reiese că numărul cazurilor este mult mai mare (631 copii).
„Sunt primării în judeţ, precum Bolintin Vale şi Bolintin Deal, care colaborează cu şcolile în identificarea cazurilor dar şi primării care transmit la D.G.A.S.P.C. că nu există pe raza localităţii niciun copil ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. În vederea reglementării situaţiei copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, la solicitarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi a Organizaţiei Salvaţi copiii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu a transmis, în cursul lunii august 2017, adrese către toate primăriile din judeţul Giurgiu, prin care au fost făcute precizări cu privire la realizarea procedurii de delegare a autorităţii părinteşti de către părinţii aflaţi în această situaţie, pe durata absenţei lor din ţară”, a declarat Denisa Cristescu, consilier Compartimentul Relaţii cu Mass- Media în cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu.
D.G.A.S.P.C. Giurgiu