Despre greva profesorilor şi mai mult
- Social
- 22 Mai 2023
- Nici un comentariu
- 338
- 4 minute de citit
S-a scris şi s-a vorbit mult în această perioadă despre sistemul de învăţământ, despre profesori şi greva acestora. Ca de obicei au apărut şi manipulatorii de serviciu care încearcă să acrediteze ideea că ar fi vorba numai de bani şi că cei care-i solicită nu i-ar merita în raport cu calitatea învăşământului şi pregătirea, pe alocuri precară, a cadrelor didactice. Ca de obicei, s-au găsit şi idioţii utili care să preia aceste mesaje şi să le multiplice, aşa cum s-a întâmplat şi în pandemie când s-a dus o campanie furibundă împotriva vaccinării.
Astăzi, cei responsabili de situaţia în care s-a ajuns, mă refer aici la clasa politică, încearcă să spună că greva ar fi imorală şi că nu este corect să sufere copiii şi părinţi pentru o revendicare sindicală. Nu am văzut nici un politician să spună cinstit că, de fapt, părinţii şi copiii suferă de vreo 30 de ani (fără să conştientizeze) prin degradarea sistemului de învăţământ. Din lipsă de finanţare a învăţământului.
Da, este vorba despre bani, în principal. Conform Legii Educației Naționale (Legea 1/2011), pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Din 2011 până astăzi nici un guvern, nici un parlament nu a respectat această lege, lăsând învăţământul subfinanţat, făcând din el o cenuşăreasă a a instituţiilor publice din România. În lipsa investiţiilor şi a unei salarizări motivante învăţământul nu poate fi atractiv pentru ce-i mai buni studenţi. Pentru ce ar intra în învăţământ? Pentru un salariu de femeie de serviciu, ca la final de carieră să ajungă la salariul unui şofer? Nu este o comparaţie forţată.
De ce nu măresc politicienii salariile din învăţământ? Simplu. Asta nu aduce voturi. Semidocţii şi plagiiatorii din guvern şi parlament nu au nevoie de oameni educaţi care să-i judece pentru prestaţia lor. Pentru ei, alegătorii buni şi fericiţi sunt cei care se entuziasmează în faţa unei găleţi cu zahăr şi ulei.
De ce nu fac profesorii grevă şi pentru reformarea sistemului de învţământ? Pentru că au înţles foarte bine cum fucţionează societeatate sfertodocţilor din politică.
Cel mai bine a concluzionat profesorul universitar Mircea Miclea, fost ministru al educaţiei, într-un interviu pentru spotmedia.ro
“Educația, din păcate, nu îți poate aduce un câștig în următorul ciclu electoral. Îți va duce în al doilea, în al treilea, îți va duce pe termen lung. Dar asta înseamnă să gândești pe termen lung. Dacă gândești miop, atunci nu ai nicio șansă să investești într-un proces care produce efecte dincolo de ciclul electoral. Miopia aceasta electorală e una dintre cauzele majore ale subfinanțării cronice a sistemului de învățământ.
E o elită care e mai degrabă interesată de a extrage resurse, de a extrage resurse sub formă de noi locuri de muncă pentru clientela sa politică, de a avea acces la banii publici, de a avea acces la banii europeni etc. Ei vor merge înainte cu aceste legi care au această menire de a le satisface în primul rând interesele lor, inclusiv de a se proteja de plagiat, inclusiv de a-și menține posturile.”
Aşa că, dacă ne dorim un învăţîmânt performant, copii educaţi şi o societate sănătoasă trebuie să începem cu acest pas mic. Un salariu decent şi motivant pentru oamenii de la catedră.
Ioan Mănăilă
N.R. În judeţul Giurgiu şi-au anunţat participarea la grevă 70 la sută din angajaţii instituţiilor de învăţământ.