Deputat Toma Petcu: „Modificările aduse Legii energiei asigură dezvoltarea economică”

  • Politic
  • 15 Iunie 2018
  • Nici un comentariu
  • 81
  • 3 minute de citit

COMUNICAT DE PRESĂ

Deputat Toma Petcu, vicepreședinte ALDE: „Modificările aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale vor asigura dezvoltarea economică a multor unităţi administrativ-teritoriale”

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, proiect pe care l-am susținut în calitate de deputat ALDE. Proiectul aduce unele modificări pe care le-am susținut și în calitate de ministru al Energiei încă de la preluarea mandatului. O măsură pe care o consider a fi extrem de benefică și care se regăsește în proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților este cea cu privire la delegarea calității de concesionar al distribuţiei de gaze de la Ministerul Energiei la unitățile adminitrativ-teritoriale.

Până acum, legea prevedea ca toate procedurile de concesionare a serviciilor de furnizare a gazelor naturale să se realizeze de către Ministerul Energiei pentru fiecare primărie în parte. În schimb, pentru celelalte servicii publice, precum cele de salubritate, apă și canal, fiecare unitate administrativă îşi organizează singură licitaţiile. Pentru extinderea, modernizarea şi realizarea de reţele noi de gaze, licitaţiile pentru concesiune se desfăşurau la Ministerul Energiei. Prin modificările aduse Legii 123, unitățile administrativ-teritoriale, care  își cunosc mult mai bine necesitățile locale, vor putea să organizeze licitații pentru concesionarea serviciilor de furnizare a gazelor naturale.

Din punctul meu de vedere, așa cum am arătat și când dețineam calitatea de ministru al Energiei susținut de ALDE, am convingerea că prin aceste modificări se va realiza mult mai ușor dezvoltarea economică a multor unităţi administrativ-teritoriale prin dezvoltarea reţelelor sau prin modernizarea lor. Cunosc multe primării care şi-au făcut astfel de proiecte şi care pot fi puse în aplicare de îndată, urmând ca fiecare să îşi stabilească modalitatea prin care demarează procedura de licitaţie, în concordanţă cu legislaţia în vigoare.

Prin legea votată astăzi de Camera Deputaților consider că facem un pas înainte în ceea ce privește descentralizarea anumitor servicii, dând posibilitatea unităților administrativ teritoriale să își gestioneze singure necesitățile.

Deputat Toma Petcu,

vicepreședinte ALDE

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .