Deputat Elena-Cristina Dinu – Declaraţie politcă în Camera Deputaţilor

  • Politic
  • 4 Martie 2019
  • Nici un comentariu
  • 127
  • 5 minute de citit

„Guvernarea PSD-ALDE duce şomajul la un nou record minim istoric” este titlul unei recente declaraţii politice făcută în Camera Deputaţilor de dr. Elena-Cristina Dinu, deputat PSD de Giurgiu. De altfel, deputatul giurgiuvean nu urcă la tribuna Parlamentului pentru prima dată, având în perioada de până acum a mandatului mai multe declaraţii politice şi interpelări.

Redăm mai jos Declaraţia integrală

„Una dintre promisiunile făcute românilor de PSD, în prezentarea Programului de guvernare, a fost crearea de locuri de muncă şi reducerea şomajului. În 2 ani, guvernarea PSD-ALDE reuşeşte să îndeplinească cu brio această misiune asumată, dereducere a şomajului, iar cifrele sunt cele care confirmă acest lucru.

Astfel, în luna decembrie 2018, se consemnează scăderea până la un minimum istoric de 3,8% a ratei şomajului. În cifre absolute, aceasta înseamnă că în toată ţara numărul şomerilor a scăzut la 350.000.

De altfel, în anul 2018, bugetul asigurărilor pentru şomaj a avut un excedent de 1,65 miliarde de lei, pentru 2019, fiind estimat un excedent de 1,1 miliarde de lei. Scăderea şomajului şi, implicit,creşterea ocupării forţei de muncă reprezintă, fără îndoială, unul dintre cei mai reprezentativi indicatori în privinţa stării economiei şi a performanţei guvernamentale.

Orice guvern minim responsabil, de oriunde, are printre obiectivele sale esenţiale asigurarea de locuri de muncă şi scăderea şomajului. Din această perspectivă, Guvernul PSD-ALDE şi-a respectat pe deplint angajamentele asumate.

Scăderea accentuată a şomajului demonstrează eficienţa măsurilor de guvernare care au dus la crearea de noi locuri de muncă şi la majorarea salariilor. Pentru prima dată în ultimii ani, nu mai este vorba despre reducerea şomajului determinată de migraţia forţei de muncă, ci despre o ofertă atractivă şi variată de noi locuri de muncă, determinată de creşterea economică şi mai ales de creşteri salariale atractive.

De asemenea, măsurile luate de Guvern au oferit facilităţi pentru ca cetăţenii din zonele cele mai defavorizate să poată obţine locuri de muncă în zonele mai dezvoltate. Acest lucru a fost posibil prin măsuri care au vizat decontarea chiriei şi transportului pentru cei care lucrează în altă localitate, telemunca, contractele de ucenicie, reinserţia pe piaţa muncii.

De asemenea, a crescut valoarea stimulentului pentru antreprenorii care angajează tineri absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, şomeri unici întreţinători de familie, persoane aflate în pragul pensionării, care îşi găsesc cu greu un loc de muncă.

În aceşti 2 ani de guvernare, au fost alocări de fonduri fără precedent, pentru a stimula reducerea şomajului şi inserţia pe piaţa muncii a tinerilor absolvenţi. Toate aceste măsuri şi-au dovedit cu prisosinţă efectul, dacă luăm în considerare cifrele pe 2018.

Astfel, rata şomajului în luna septembrie 2018 a scăzut cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă, 4,3%, iar rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,5 puncte procentuale mai mare decât la femei. Numărul şomerilor estimat pentru luna septembrie a anului 2018 a fost de 370.000 de persoane, în scădere faţă de luna precedentă, 386.000 de persoane, dar şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior, 440.000 de persoane.

Până la urmă, despre asta trebuie să fie o guvernare social-democrată, despre bunăstare, despre echitate socială.

Până acum, PSD a dovedit seriozitate în implementarea Programului de guvernare, pentru că România trebuie guvernată cu măsuri sociale solide, nu cu discursuri.”

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .