De ce nu se mai fac vaccinuri în România?

  • Social
  • 2 Februarie 2021
  • Nici un comentariu
  • 172
  • 5 minute de citit

La 158 de ani de la înființare, Institutul Cantacuzino încă încearcă să renască din propria cenușă.

Anunțarea cu mare pompă a fabricării unui supliment alimentarla Cantacuzino nu înseamnă nici pe departe ceea ce se tot așteaptă din 2009, când Institutul a fost închis.
Nici măcar trecerea, la sfârșitul lui 2017, de la Ministerul Sănătății la cel al Apărării Naționale nu a schimbat prea multe.

„Ambiția noastră este ca într-un an sau doi să reluăm producția de vaccin”, promitea în 2018 Mihai Fifor, ministru al Apărării la acea vreme.

Însă Institutul Cantacuzino nu îndeplinește condițiile pentru a produce vaccin care să fie distribuit populației.

Doar trei loturi de vaccin experimental au fost făcute în decembrie 2019, într-un spațiu care a primit cu greu autorizație de la Agenția Națională a Medicamentuluidin cauza condițiilor improprii.

Pentru a se produce, însă, vaccinuri în condiții optime autoritățile spun că ar trebui contruit un institut nou, de la zero.

Ultimele vaccinuri au fost fabricate la Cantacuzino în 2013. Și au fost făcute prost. Victor Ponta, premier la acea vreme, a primit prima doză.

Procurorii de la Parchetul Generalau deschis în 2014 un dosar pentru neglijenţă în serviciu si efectuarea unui studiu clinic fără respectarea normelor de bună practică.

Cercetările au fost începute în urma unei sesizări a Corpului de control al primului ministru.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a stabilit, la vremea respectivă, că sănătatea oamenilor putea fi pusă în pericol din cauza managementului defectuos al conducerilor Institutului „Cantacuzino”, dar şi din cauza nerespectării procedurilor, a controlului prost făcut al procesului de producţie şi a implicării improprii a Ministerului Sănătăţii.

Și experţii Organizației Mondiale a Sănătății au făcut, la începutul lui 2014, verificări la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, după ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, care nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine.  Acestea puteau să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Declinul Institutului Cantacuzino a început în anul 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.

Unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

Istoria recentă a Institutului are în spate, însă, o istorie sau istorii mai puțin cunoscute.

Le-am aflat înainte de transferul Institutului Cantacuzino la Ministerul Apărării Naționale.

Reportajul pe larg poate fi citit aici: https://www.lumeainstiri.com/post/fabrica-de-vaccinuri-ce-a-fost-%C8%99i-ce-a-ajuns-institutul-cantacuzino?fbclid=IwAR0ZpSF-Je4C11WPZL5R2aIftxKIttPjywxN7AI7SO_q-tw_Hz3_Kza2y3o

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .