COVID 19 – PRINCIPALELE INFRACŢIUNI ŞI CONTRAVENŢII

INFORMARE pentru persoanele aflate în carantină cu privire la principalele infracţiuni şi contravenţii prevăzute de actele normative în vigoare:

Pentru asigurarea unui climat de ordine şi linişte publicã necesar desfãşurãrii în condiţii normale a activităţii în cadrul centrelor de carantină vă aducem la cunoştinţă următoarele:

Prin carantină se înţelege:

,,Restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau a contaminării’’. Conform Art. 8 din Ordonanţa Militară nr. 2 privind măsuri de de prevenire a răspândirii COVID-19 se interzice persoanelor carantinate sau internate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, să iasă din locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente. În caz de nerespectare a interdicţiei, persoanele urmează a fi carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Vă aducem la cunoştinţă faptul că în conformitate cu articolul 352, alin. 1, 2 şi 3 din Noul Cod Penal următoarele fapte constituie infracţiunea de ,,Zădărnicirea combaterii bolilor” astfel:

  1. ,,Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă
  2. ,,Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli” se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
  3. ,,Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală” se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

Totodată facem precizarea că următoarele fapte constituie contravenţii conform art. 2 din Legea 61/91Rep. dacã nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sã fie considerate infracţiuni astfel:

1) săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora;

4) aruncarea asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau sănătăţii, ori pagube materiale;

11) alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menţinere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, dupã caz, prin solicitarea intervenţiei la faţa locului, fãrã motiv întemeiat;

14) scrierea sau desenarea, fãrã drept, pe pereţii clãdirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţã comunã aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum şi dezlipirea sau distrugerea, fãrã drept, a reclamelor, anunţurilor şi afişelor legal expuse în locuri anume destinate;

23) consumul de bãuturi alcoolice în urmãtoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unitãţi economice, toate mijloacele de transport în comun, autogãri, gãri şi aeroporturi, de stat şi private, sau alte locuri prevãzute de lege;

24) provocarea ori participarea efectivã la scandal, în locuri sau localuri publice;

29) nerespectarea mãsurilor de ordine luate de organele competente în caz de calamitãţi naturale sau alte pericole publice;

31) refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 24 apeluri la numărul de urgență ”112” referitoare la COVID-19.

Precizăm că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate și numărul de teste COVID-19 efectuate se fac doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică.

Algoritmul de testare stabilit de INSP poate fi consultat accesând următorul link: https://www.cnscbt.ro/index.php/1574-algoritm-testare-internare-externare-23-03-2020/file.

Instituția Prefectului Județul Giurgiu face un apel către locuitorii județului să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și prevederile Ordonanțelor Militare emise.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Apelați 112 doar în caz de urgență!

Centrul Judeţean de Conducere și Coordonare a Intervenției Giurgiu

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .