Cîţu pune liberalii să-i pupe poala lui Ciolacu

  • Politic
  • 15 Octombrie 2021
  • Nici un comentariu
  • 105
  • 8 minute de citit

Recunosc cinstit că la desemnarea lui Florin Cîţu premier mi-am făcut ceva speranţe. Tinereaţea, studiile şi parcursul profesional îl recomandau ca fiind altceva. Timpul a dovedit că netrebnicia se poate ascunde şi după diplome prestigioase.

A început cu un comportament arogant care a galopat spre sociopatie şi automat cu un narcisism greu de egalat. Firesc a apărut, pe fondul foamei de bani şi funcţii ai aleşilor locali PNL (care nu diferă cu nimic de cei ai PSD) şi egocentrismul. Individul a început să creadă că ţara se învârte în jurul lui şi funcţia de premier nu este de ajuns. Şi-a dorit să devină şi preşedintele PNL. Pentru asta a sacrificat o ţară întreagă. În calitatea lui de şef peste Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis prematur realaxarea, ca să nu spunem desfiinţarea restricţiilor impuse de pandemia Covid, deşi eram foarte foarte departe de ţinta stabilită privind vaccinarea împotriva SARS- CoV-2. Din calcule politicianiste. Prelungirea măsurilor restrictive sau însăsprirea acestora ar fi dus la nemulţumirea populaţiei. Aceasta înjură primarii, primarii înjură premierul. Ori Cîţu avea nevoie de sprijinul primarilor (cei mai mulţi preşedinţi de organizaţii PNL, care trimit delegaţii la Congres) pentru a fi ales preşedinte al PNL. La asta a adugat şi promisiunile financiare din “puşculiţa Anghel Saligny”, promisiune pe care a şi respectat-o. “Echipa câştigătoare” a luat toţi banii de pe masa de poker. Restul a luat, care a apucat, bujugaiul.

Rezultatele abandonării unei ţări întregi cu Cîţu în campanie electorală internă se văd zilele acestea. Peste 15.000 de cazuri pe zi de infectare cu virusul SARS- CoV-2 şi o constantă de peste 300 de decedaţi pe zi.

Povestea cu vinovaţii USR chiar este o poveste. Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, care este un organism interministerial, este şi el direct subordonat primului-ministru. Nici un ministru al Sănătăţii nu ar fi putut pregăti valul patru al pandemiei în absenţa fondurilor necesare. Cîţu nu le-a alocat. El nu ar fi trebuit să doarmă şi, de două ori pe zi să-i întrebe pe miniştrii de la Sănătate şi Educaţie de ce mai au nevoie pentru a fi pregătiţi de valul patru al epidemiei. Cu un cinism greu de imaginat a lăsat lucrurile în aer, pentru a-şi motiva într-un fel sau altul decizia de a-i scoate de la guvernare pe USR-işti. Adevăratele motive au fost cu totul altele. Nu incompetenţa minisştrilor USR, pentru că nu ştiu nici unul de la PNL care să fi performat. Motivele reale sunt că USR s-a opus programului „Anghel Saligny”. Un program de mituit primarii după un model sută la sută patentat de Liviu Dragnea. USR a cerut cu tărie desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a magistraţilor. O structură înfiinţată de PSD-Dragnea menită să împidice orice investigaţie a vârfurilor politice corupte. Or, PNL a descoperit şi el că o astfel de structură obedientă îi este de folos. Şi aici deranja „ţânţarul USL”. Care mai cere, pe deasupra, şi defiinţarea pensiilor speciale. În urmă cu două zile, în Comisile juridice din Parlament, PNL şi PSD şi-au dat mâna nu pentru defiinţarea pensiilor speciale ci pentru acordarea acestora şi aleşilor locali. Asta în pofida dorinţei a peste 90 la sută din cetăţenii României care-şi doresc desfiinţarea acestor privilegii nemuncite. Totul pentru sprijinul primarilor care aduc „prostimea” la vot. Suficiente motive ca să nu-i doreşti pe USR-işti lângă tine. Pentru că netrebnicii (în sensul nu ne trebuie) strică o reţetă politică verificată în 30 de ani – furat, înşelat, minţit, incompetenţă, nepotism, etc., etc.

Astăzi Cîţu a anunţat că nu se pune problema refacerii alinţei de guvernare PNL, USL, UDMR şi după eşecul lui Cioloş. PNL „va declanşa negocieri cu toţi liderii partidelor responsabile, mai puţin AUR”. Nu o să mire pe nimeni când PSD se va dovedi „cel mai responsabil partid”. Un USL 2 neoficial. Cum PSD controlează acum majoritatea din parlament, va controla şi agenda politică a viitorului premier. Mai mult va controla şi „puşculiţa Anghel Saligny” din care primarii PSD se vor înfrupta pe săturate în timp ce partidul mimează opoziţia. Reţeta este verificată pe Cabinetul minoritar Călin Popescu-Tăriceanu în perioada 2007-2008.

Aşa s-a ajuns ca PNL în frunte cu Florin Cîţu să pună „echipa câştigătoare” să-i pupe poala lui Marcel Ciolacu, i-ar suţinătorii acesteia să accepte că vor trebuii să „împartă caşcavalul” cu colegii de la PSD.

Rămâne de văzut cine va mai vot PNL-ului lui Cîţu peste doi ani. Trist, dar adevărat, este că singura şansă a liberalismului în România rămâne Ludovic Orban. Dacă acesta va înfiinţa o nouă formaţiune liberală (are daja peste 40 de parlamentari de partea sa) există şansa ca peste doi ani această formaţiune să fie parlamentară. Cu ce procente ? rămâne de văzut!

Sau poate că ştie preşedintele Iohannis, care a muncit din greu să se ajungă în această situaţie.

Ioan Mănăilă

PS 1 Moţiunea PSD a dus la căderea Guvernului Cîţu. Dacă liberalii conduşi de Cîţu vor da un Guvern minoritar, Marcel Ciolacu va fi condiderat „ un lider de partid responsabil”.

PS 2 Nu sun Mama Omida, dar pe 9 septembri scriam că „Cîţu şi Ciolacu şi-au scuipat în palme, au dat mâna şi au încheiat trocul. Câţu i-a promis lui Ciolacu că-i dă Parlamentul contra fotoliul de la Palatul Victoria. Cum să interpretezi declaraţia lui Câţu de astăzi “Daca decizia CCR ne da noua dreptate, voi cere demisia presedintelui Camerei Deputatilor si presedintelui Senatului”. Numai un dobitoc nu înţelege că cele două Camere vor fi adjudecate de PSD, partidul cu cel mai numeros grup parlamentar.Tot azi, Iohannis, aflat în Elveţia declară că „chestiunea guvernamentala nu este absolut deloc ingrijoratoare”. O să simtă plăvanul pe pielea lui cum este să se întoarcă la un parlament ostil. Dar poate că nu-i pasă.”

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .