Din motive care nu ţin de agenda publică, am lipsit de la ultima conferinţă de presă a PNL Giurgiu. Am urmărit de departe relatările colegilor de presă, am văzut înregistrarea video a conferinţei şi am rămas cu un gust amar. Un gust amar care vine după aproape un sfert de secol de presă „pro-PNL” făcută atât din apropierea personală de ideologie, dar şi prin prisma faptului că patronii erau liberali şi nu cred că mi-ar fi permis deraieri de la politica editorială. Nu a fost cazul! Eram acolo unde simţeam că trebuie să fiu.

Mi-a plăcut, până de curând, Gheorghe Ştefan, preşedintele interimar al PNL Giurgiu. Un om elegant şi la propriu şi la figurat, un om cu o pregătire profesională solidă şi o cultură generală pe măsură. Am crezut că poate fi şi un politician pe măsură.

După alegerile locale şi cele parlamentare de anul trecut, unde PNL Giurgiu a mers din prost în mai prost, i-am reproşat liderului  local liberal că nu şi-a făcut curăţenie în partid. Mi-am făcut şi câţiva duşmani printre persoanele care s-au simţit vizate. Culmea, nici unul dintre „morocănoşti”  nu era pe lista mea de …observator. Ştefan s-a prefăcut că nu înţelege la cine făceam referire şi mi-a dat dreptate de genul ”…nu era cazul, nu era momentul”.

Acum, când se pregătesc alegerile interne din PNL, Gheorghe Ştefan şi-a dat jos fracul şi a scos pulanul ca orice politician de rând şi a vorbit despre dosare penale şi, mai grav, despre presupuse dosare penale, ale contracandidaţilor la funcţia de preşedinte al PNL Giurgiu. Pe româneşte, fără să rostească nume, l-a arătat cu degetul pe fostul deputat Marin Anton, care are vreo trei dosare pe la DNA, ANI… nu contează, nu le-am ţinut socoteala. Contează că omul (Marin Anton) era curat în ochii lui Ştefan când l-a numit şef de campanie electorală, atunci când de la centru mesajul era să fie pus pe tuşă orice om cu dosare penale în lucru. Mai mult, până zilele acestea îl creditase şi ca şef de campanie electorală internă. Asta până când Anton a zis că vrea să fie şef şi a devenit brusc „penal-penal”.

Asta sună „curat-murdar”. Spuneam mai sus că Ştefan este un tip elegant. Rămâne, în ţinută şi exprimare, nu şi în faptă. Pentru că nu este de-ajuns să susţii că tu, ca om, nu ai avut niciodată afaceri cu statul şi nu ai amestecat politica cu business-ul, că nu eşti traseist, când te înconjori şi te foloseşti de oameni compromişi.

Asta-mi aminteşte de Ion Iliescu, care a lansat sintagma „sărac şi cinstit” în timp ce ţara era devalizată de subordonaţii lui şi el închidea ochii. Dar, până la urmă, Gheorghe Ştefan vine din PD, o aripioară genetică a fostului FSN. Şi, genetic, scoţi pulanul.

În altă ordine de idei, în PNL Giurgiu se dă o bătălie între liberalii consacraţi sau adepţii doctrinei şi foştii PD-işti. Miza finală fiind, de fapt, alegerile de la centru. Rămâne de văzut dacă liberalii giurgiuveni mai au vre-o urmă de orgoliu. Greu de crezut dacă şi preşedintele Organizaţiei municipale a PNL, Cosmin Marciu, s-a suit în barca lui Ştefan. Gurile rele spun că i s-ar fi promis ceva. Ce? Dumnezeu cu mila!

Trist este că la Giurgiu partidul Brătienilor stă la mâna „urmaşilor” lui Ion Iliescu! ( A spus cineva Băsescu?)

Ioan Mănăilă