Asociația MaiMultVerde și voluntarii de la Novartis România au realizat prima intervenție de igienizare pe Via Danubiana

Asociația Mai MultVerde și voluntarii de la Novartis România au realizat prima intervenție de igienizare pe traseul ecoturistic Via Danubiana. Potrivit unui studiu realizat de Asociație, aproape 100 de tone de plastic sunt purtate anual de apele Dunării pe teritoriul României, iar astfel de acțiuni contribuie în mod semnificativ la conservarea resurselor de mediu și a ecosistemului natural al Dunării.

Voluntarii au intervenit în zona Podul Prieteniei, parte din Ostrovul Mocanu, o plajă sălbatică, cu pădure și nisip fin, ce face parte dintr-o rețea de ostroave și brațe ale Dunării. Aceștia au colectat 325 de saci cu deșeuri, dintre care aproape 70% au fost plastic și aluminiu. Restul au fost deșeuri menajere (70 de saci) și o cantitate considerabilă de sticlă (35 de saci).  Acțiunea este cu atât mai importantă, cu cât în zilele următoare se preconizează creșterea debitului Dunării, inclusiv în zona Giurgiu, iar deșeurile acumulate pe malurile fluviului ar putea fi luate de ape și transportate până în Delta Dunării și Marea Neagră.

Conform datelor Asociației MaiMultVerde, sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic, cele mai mari concentrații fiind găsite la suprafața apei, dar și la adâncime mai mare, până spre fundul apei, ceea ce are un impact major asupra biosferei acvatice. Polietilena a fost identificată în toate probele, în proporție de 52-86%. Acest polimer este întâlnit în majoritatea ambalajelor alimentare și produselor de uz casnic precum pungile și recipientele.

Via Danubiana este cel mai nou traseu ecoturistic din țară noastră, ce se întinde momentan pe o lungime de 100 km de-a lungul Dunării, în județul Giurgiu, și este gândit de Asociația MaiMultVerde cu scopul principal de a promova ecoturismul în comunitățile dunărene.

„Suntem extrem de fericiți să ne alăturăm acestei inițiative și admirăm eforturile Asociației MaiMultVerde. Implicarea noastră este mai mult decât un simplu gest de responsabilitate socială, este o expresie a valorilor care definesc Novartis ca organizație. Ne angajăm nu doar să îmbunătățim sănătatea oamenilor prin inovații medicale, ci și să le influențăm pozitiv viața în toate dimensiunile sale. De aceea, ne implicăm activ în inițiative care au un impact pozitiv asupra comunităților și a mediului înconjurător, înțelegând că sănătatea înseamnă și un mediu sănătos, care poate crea oportunități de dezvoltare și bunăstare generală pentru oameni”, declară Marcelo Rainer, General Manager al Novartis România. 

Pentru voluntarii de la Novartis România, participarea la acțiunea de igienizare de pe traseul ecoturistic Via Danubiana face parte din inițiativa „Community Day”, prin care aceștia se reunesc pentru activități de voluntariat, ce contribuie la protejarea mediului și sprijinirea comunităților.

Inițiativa Asociației MaiMultVerde își propune să documenteze în teren noi tronsoane pe traseul Via Danubiana, să le mapeze și să le amenajeze prin intervenții minim-invazive (borne kilometrice, signalistică) care vor lega într-o singură cărare diguri, păduri, sate, orașe și câmpuri de pe marginea Dunării. Prima astfel de bornă a fost montată luna aceasta în județul Giurgiu, când a fost lansat și un „Ghid al călătorului”, ce oferă o multitudine de variante pentru petrecerea timpului liber, pe care asociația își propune să îl replice pentru fiecare județ dunărean.

„Obiectivul nostru este ca, în următorii ani, cu ajutorul comunităților și autorităților locale, să cartăm întregul parcurs al Dunării pe teritoriul României, deoarece aceste zone naturale prezintă un mare potențial ecoturistic, cu beneficii atât pentru operatorii de servicii ecoturistice, pentru turiști, cât și pentru comunitățile locale. Vizitatorii pot descoperi îndeaproape oameni, tradiții și chiar preparate specifice locale. Mulțumim companiei Novartis și voluntarilor care ne-au fost alături în realizarea primei intervenții de igienizare pe acest traseu și ne dorim ca împreună să fim un exemplu de bune practici în ecoturism și protecția mediului”, spune Alexandra Damian, director comunicare Asociația MaiMultVerde.

Via Danubiana – traseul care te întoarce cu fața către apă – oferă în județul Giurgiu numeroase oportunități de petrecere a timpului liber. Iubitorii de natură pot explora o diversitate impresionantă de specii, ceea ce face din această zonă un loc ideal pentru birdwatching și observarea faunei și florei specifice Dunării. De-a lungul traseului se întâlnesc arii naturale protejate care adăpostesc peste 300 de specii de plante și o faună bogată, incluzând specii rare de nevertebrate, păsări, reptile, amfibieni și mamifere.

Din punct de vedere cultural-istoric, traseul ascunde câteva locuri de interes puțin cunoscute și nesemnalizate, precum ruinele cetății lui Mircea cel Bătrân din Giurgiu, podurile peste Dunăre, bordeiul istoric din oraș sau ansamblul de cazemate din Slobozia. Pentru iubitorii de gastronomie locală, tradițiile culinare pot fi revitalizate, incluzând preparate precum plăcintele dulangaci specifice zonei româno-bulgare riverane Dunării, salatele de ardei și vinete coapte pe jar sau ciorba de gâscă.

De asemenea, plajele de pe malurile Dunării pot deveni destinații perfecte de weekend, atât pentru localnici, cât și pentru turiști din întreaga țară.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .