Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu şi-a exprimat convingerea că agricultura din România va beneficia de subvenţii suplimentare ţinând cont de situaţia generată de războiul din Ucraina.

Potrivit lui Dan Motreanu, Parlamentul European a trimis deja Comisiei Europene numeroase scrisori în care propune inițiative și solicită măsuri urgente pentru a reduce impactul războiului asupra producției și a pieței, dar și pentru a asigura siguranța agro-alimentară. Ca răspuns la solicitările noaste, Comisia Europeană va publica pe 23 martie o comunicare cuprinzând un pachet larg de măsuri.

Comisarul european responsabil pentru agricultură a prezentat, în cadrul întâlnirii, un număr de 4 măsuri concrete, toate vizând sectoare importante ale agriculturii:

1. Intervenție sectorială privind carnea de porc.

2. Mobilizarea a 500 milioane euro din rezerva de criză pentru a susține fermierii europeni și o viitoare mobilizare de 1,5 miliarde euro.

3. Derogări pentru ca terenurile în pârloagă, neutilizate la producție, să reintre în circuitul agricol, în special pentru culturile proteice.

4. Posibilitatea acordării de ajutoare de stat agricultorilor.

Comisia Europeană prevede și acordarea de sprijin pentru achiziția îngrășămintelor și încurajează aplicarea gunoiului de grajd. Pentru a susține agricultura din Ucraina, s-ar putea încerca livrarea de combustibil pentru alimentarea utilajelor în perioada de semănare a terenurilor, a mai precizat, pe pagina sa de facebook, Dan Motreanu.

Toate acestea vin pe fondul trecerii țării noastre pe primul loc, la nivel european, în ceea ce privește exportul de cereale, după situația critică din Ucraina și embargo-ul impus Rusiei.