„Afacerea incineratorului de la Giurgiu” pute urât. Mirosul pleacă din cabinetul ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila

  • Social
  • 3 Septembrie 2023
  • Nici un comentariu
  • 925
  • 5 minute de citit

Intenţia firmei SC Friendly Waste România SRL de aconstrui în Giurgiu un incinerator de deşeuri animale şi deşeuri medicale (deşeuri considerate periculose) a pus pe jar nu numai comunitatea giurgiuveană ci şi pe cea din oraşul de peste Dunăre, Ruse. Mai mult, subiectul a intrat şi în atenţia Ministerului Mediului din Bulgaria. Zilele trecute a fost trimisă o scrisoare și din partea ministrului bulgar al mediului și apelor, Iulian Popov, care cuprinde toate opiniile „împotrivă” înregistrate la registratura primăriei (Ruse), precum și semnăturile strânse de cetățeni, care sunt în număr de aproape 1.700.

În disperare de cauză, Consiliul Local al municipiului Giurgiu a doptat la sfârşitul săptămânii o Hotărâre prin care stabileşte la 1000 de metri distanţa minimă de orice aşezare în care se poate construi o investiţie ca cea a SC Friendly Waste România SRL.

Nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat dacă ministrul Alexandru Rafila, nu ar fi modificat în mod inexplicabil, în aprilie 2023, prevederile Ordinul Ministrului Sănătăţii din 2014 distanţele minime la care pot fi amplasate depozitele şi incineratoarele de deşeuri periculoase şi nepericulose (1000, respectiv 500 de metri) faţă de orice aşezare. Prin noul Ordin emis de Rafila distanţele de protecţie sanitară, dispar, nu mai sunt sunt specificate!!! Ca atare se pot construi astfel de obiective oriunde fără nici o îngrădire din punct de vedere al amplasării ca distanţă de siguranţă sanitară. Dacă a fost vorba de prostie, trafic de influenţă sau corupţie nu ştim… încă. Doamne fereşte să nu aflăm abia după vreo tragedie produsă în urma unui accident biologic.

Oricum oridinul ministrului Rafila pute urât!

Cum urât miroase şi istoricul firmei a SC Friendly Waste România SRL, care-i are ca acţionari pe Andrei Ursu şi Giorgiana Ciocârlan. Înfiinţată în anul 2019 firma a avut zero cifră de afaceri până în iunie acest an.

În toată această perioadă firma a acumulat pierderi totale de peste două milioane de lei (20 miliarde lei vechi) şi datorii de peste 9 milioane lei.

Potrivit saitului www.legea5.ro  SC Friendly Waste România SRL are în instanţă 13 dosare de ipotecă, cele mai multe deschise de Porsche Lising România şi TBI Bank EAD Sofia – sucursala Bucureşti.

Pe un alt sait de specialitate www.risco.ro firma în cauză figurează cu nu mai puţin de 403 dosare în instanţă.

Un alt sait, specializat pe analiza de risc a firmelor (să ştie oamenii cu cine fac afaceri) indicatorul denumit „Scor Z” firma este catalogată cu indice negativ de minus 1,43 care indică insolvenţa în condiţiile în care indicii folosiţi de obicei sunt daţi prin cifre pozitive. Cu alte cuvinte, SC Friendly Waste România SRL nu intră la categoria de risc ridicat, pentru aceasta fiind mai indicat „catastrofă”.

Am mai descoperit, răscolind prin trecutul electronic al firmei, că aceasta a mai încercat, în anul 2020, să construiască acelaşi incinerator în comuna Mitreni, sat Valea Roşie, din judeţul Călăraşi. Depunând în acest sens o cerere la Prorecţia Mediului Călăraşi. Acolo a fost refuzată pentru că era în vigoare Ordinul Ministrului Sănătăţii din 2014 care impunea distanţe de siguranţă, distanţe pe care le-a desfiinţat anul acesta, în mod suspect, ministrul Rafila.

Poate că astăzi nu am fi avut bătăi de cap dacă ANAF-ul şi-ar fi făcut datoria şi ar fi executat la sânge SC Friendly Waste România SRL. Pentru că parte din datoriile firmei sunt la bugetul de stat.

Să mai spenem că pe domnul Rafila nu-l interesează sănătatea giurgiuvenilor? Ar fi inutil. Dar vă informăm că Rafila este este preocupat de bunăstarea giurgiuvenilor, Altfel nu se explică cum în preambului răspunsului dat la interpelarea parlamentarului PNL Giurgiu, Gabriela Horga se apreciază că „…obiectivul de investiţii poate avea un impact pozitiv din punct de vedere socio-economic şi administrativ în zonă”.

Pe Rafila îl freacă grija şi de planul urbanistic al Giurguiului şi-i recomandă primarului Anghelescu, în corespondenţa purtată cu acesta, cităm „Recomandăm ca zona de locuinţe a localităţii să nu se mai extindă spre obiectivul propus-terenul neconstruit existent va fi considerat zonă de protecţie sanitară – n procedura de autorizare a noilor construcţii din aceasta zonă…”

Asta, ultima, e aşa de tare încât îţi vine să-l întrebi pe onorabilul demnitar „Bă eşti prost, bă eşti nebun?” Adică tu emiţi Ordinul de Ministru în care dispar distanţele de siguranţă şi apoi ceri municpalităţii giurgiuvene să-i creeze zonă de protecţie sanitară unuia care vrea să ardă deşeuri în curtea ei?

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .