Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la Giurgiu

  • Eveniment
  • 21 Martie 2017
  • Nici un comentariu
  • 170
  • 3 minute de citit

Sloganul anului 2017 – Why waste water?- De ce (să) irosim apa?

 Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Giurgiu organizează o serie de evenimente pentru marcarea Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită anual în data de 22 martie, activităţi menite a atrage atenţia opiniei publice asupra importanţei apei pentru viaţă şi, în acelaşi timp, să conştientizeze populaţia cu privire la necesitatea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător.

Anul acesta, la cea de-a 25 aniversare, tema o reprezintă apele uzate, iar campania intitulată generic „De ce (să) irosim apa?” are doi piloni principali: reducerea cantității de ape uzate și reutilizarea acestora.

Provocarea lansată pentru acest an este APA și APA UZATĂ, o tematică pe cât de generoasă, pe atât de importantă pentru viața noastră. În acest sens celebrarea se dovedește a fi o bună ocazie pentru a ne reaminti cât de importante sunt eforturile concrete de identificare a problemelor și găsirea de soluții practice și eficiente pentru asigurarea accesului la servicii de apă pentru toți cetățenii României și, în același timp, asigurarea protecției resurselor de apă. Obiectivul de Dezvoltare Durabilă ne solicită tuturor ca până în 2030, să îmbunătățim calitatea apelor reducând gradul de poluare. Mai exact să încetăm să mai aruncăm gunoaiele la întâmplare să reducem emisiile de substanțe și materii chimice periculoase. Astfel, înjumătățind volumul de ape uzate, vom intensifica procesul de reciclare și reutilizare sigură a apelor la nivel mondial”, a declarat directorul general al SGA Giurgiu, Mircea Andrei.

De asemenea, în parteneriat cu un ong local, SGA Giurgiu a desfăşurat acţiuni educative cu elevii, ce au avut ca subiect importanţa apei, una din principalele surse de viaţă.

La nivel mondial, majoritatea apelor uzate din locuințe, orașe, industrie și agricultură se întorc în natură fără a fi epurate sau reutilizate – poluând mediul și pierzând substanțe nutritive importante, precum și alte materii recuperabile.În loc să irosim apele uzate, trebuie să reducem volumul acestora și să le reutilizăm. În cadrul locuințelor, putem reutiliza apele reziduale reciclate la udarea grădinilor și a terenurilor cultivate. În orașe, putem epura și utiliza apele uzate la udarea spațiilor verzi. În industrie și agricultură, apele uzate pot fi epurate și folosite ca ape de răcire sau ape pentru irigații”, a adăugat Mariana Mitroi, Asociaţia „Prietenii de lângă Tine”.

De asemeneam angajaţii SGA Giurgiu participă şi la acţiuni de ecologizare pe malurile unor ape.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .