consiliul-judetean-giurgiuEchipa Consiliului Judeţean Giurgiu a câştigat un nou proiect transfrontalier, în valoare de 5 milioane de euro.Proiectul este denumit „Investiții pentru o zonă sigură: Județul Giurgiu și Districtul Ruse” – INVESTMENTS FOR A SAFE REGION: GIURGIU COUNTY AND ROUSSE DISTRICT– şi are obiectiv crearea unei „Baze tehnico-materiale pentru creșterea vitezei de răspuns în situații de urgență”, conform site-ului oficial al instituţiei.

Proiectul a fost selectat spre finanţare în cadrul Programului Interreg V – A România – Bulgaria 2014-2020, Axa Prioritară 3: „O regiune sigură”, fiind depus de Consiliul Judeţean Giurgiu în calitatea de beneficiar-lider, în parteneriat cu Direcţia Generală de Apărare Împotriva Incendiilor şi Protecţie Civilă Sofia- ca beneficiar 2.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al judeţului Giurgiu nu dispune de spaţii care să asigure păstrarea în condiţii optime a autospecialelor şi nici de un atelier de întreţinere şi reparaţii dotat corespunzător, prin care să se asigure menţinerea în stare bună de funcţionare a autospecialelor de intervenţii din dotare şi nici condiţii corespunzătoare de pregătire pentru salvarea persoanelor din medii ostile vieţii.

În acest sens, a fost identificată necesitatea realizării unei investiţii care să cuprindă: garaj pentru 10 autospeciale, labirint de pregătire pentru intervenţii, sală pentru paramedici, staţie ITP, atelier pentru întreţinere şi reparaţii, dotat corespunzător, vestiar, grupuri sociale, spaţii administrative şi altele. Construcţia va fi realizată în curtea Detaşamentului de Pompieri Giurgiu din strada Uzinei, nr. 48.

Totodată, în cadrul proiectului se va achiziţiona un atelier mobil pentru pentru întreţinere şi reparaţii autospeciale şi alte tipuri de autospeciale eligibile în cadrul programului de finanţare. De asemenea, pentru asigurarea unei capacități credibile este necesar să se asigure rezervele de combustibil pentru alimentarea autospecialelor de intervenție. În prezent, la nivelul judetului Giurgiu, misiunilor de salvare a victimelor din medii ostile le lipsesc mijloace importante și misiunile inspectoratelor sunt efectuate cu dificultate.

ISR va ajuta cele două inspectorate cu două investiții pentru construcții și echipamente noi:
-pentru cercetare și evaluare a riscurilor, pentru salvare din medii ostile.

La rândul său, partenerul bulgar va realiza o investiţie pentru modernizarea unei clădiri aparţinând Direcţiei de Protecţie Civilă şi Apărare Împotriva Incendiilor Ruse.

Acesta este al patrulea proiect pentru care Consiliul Judetean Giurgiu câştigă finanţări europene având ca beneficiar ISU Vlaşca Giurgiu.