Muzeului Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu a găzduit joi, 17 martie, o conferința de presă prin care s-a dorit să se facă publică descoperirea unui important tezaur constînd în 53 de monede din secolul XVIII.

Descuperirea a fost făcută duminică, 13 martie 2022, de un pasionat al istoriei, arheolog amator şi, mai nou, detectorist autorizat după ce a primit autorizaţia de a folosi un detector de metale, pe raza comunei Stoenești, sat Ianculești.

Mihai Ciucur, un bucureştean de profesie somelier, cel care a descoperit cu ajutorul detectorului de metale monedele îngropate, a mărturisit că a fost la un pas să plece de la locul descoperirii la cererea soţiei, care, văzând muntele de gunoaie, l-a rugat să plece undeva mai departe.

Potrivit conducerii Muzeului Judeţean din Giurgiu valoarea descoperirii are mai mult o importanţă istorică decât una materială. De altfel, Mihau Ciucur a şi declarat că nu-şi doreşte nici o recompensă financiară, deşi potrivit legislaţiei în vigoare ar putea fi recompensat cu până la 30 la sută din valoarea tezaurului.