Primarul Nicolae Barbu a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a autorizat Poliţia Locală să înceapă blocarea şi, eventual ridicarea, autoturismelor parcate ilegal. Mai mult, primarul Barbu spune că a convenit cu conducerea instituţiei locale responsabilă cu această operaţiune un gen de conduită profesională, dar şi o serie de priorităţi.

Potrivit declaraţiilor edilului şef, poliţiştilor locali li s-a cerut să se abţină la orice fel de exces de zel, ba chiar să fie înţelegători cu şoferii care au ajuns să fie sancţionabili din motive care să nu le fie direct imputabile, ţinând cont de realităţile traficului giurgiuvean. Pe de altă parte s-au stabilit şi situaţiile de tolernaţă zero: oprirea, staţionarea, parcarea în staţiile de autobuz, parcările pe trotuare când acestea împiedică traficul pietonal normal (îngustrea nepermis de mare a spaţiului rezervat pietonilor), staţionările şi parcările pe trecerile de pietoni sau pe locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap.

Primarul susţine că acţiunile Poliţiei Locale, care va fi sprijinită de poliţiştii de la Rutieră din cadrul MAI, nu urmăresc în principal aplicarea de amenzi, ci mai degrabă respectarea unor reguli de bun simţ în conduita rutieră, dincolo de prevederile reglemetate prin legislaţia auto. Nicolae Barbu chiar a insistat şi acerut presei să transmită că mesajul este…”bun-simţ”.

Deblocarea autotorismelor aflate „în abatere” se va putea face în 30-60 de minute contra sumei de 200 de lei, iar în situaţia în care acestea vor fi ridicate şi depuse în spaţiul special amenajat costurile ar putea ajunge la 500 de lei.

Ioan Mănăilă

Să sperăm că şi Poliţia Rutieră va colabora în spiritul „impunerii bunului simţ” şi nu strict după legislaţia rutieră, care te amendează şi dacă strănuţi.