Între euforia şampaniei şi durerea de cap pe care o provoacă aceasta
- Politic
- 16 Decembrie 2016
- Nici un comentariu
- 409
- 4 minute de citit
Astăzi la Tribunal celor şase parlamentari de Giurgiu le-au fost înmânate certicatele doveditoare în baza cărora marţi se vor prezenta în şedinţa de constituire a noului Parlament al României. Mult scuces tuturor! Mai ales că în marea lor majoritate sunt tineri, sunt giurgiuveni şi, aşa cum i-am simţit eu, plini de bune intenţii. Toţi au motive să se bucure de un pişcot înmuiat în cele mai fine bule de şampanie. Au muncit enorm în cadrul unei campanii atipice şi într-o perioadă care, cel puţin din punct de vedere meteorolgic, nu pria unor discuţii în stradă.
La ora asta şi eu beau şampanie, la figurat, desigur. Nu că aş fi câştigat ceva, ci doar din orgoliul profesional alimentat de faptul că în urmă cu câteva luni anticipam că pe scena giurgiuveană noua stea politică este Niculae Bădălău, preşedintele PSD Giurgiu. Rezultatele echipei conduse de acesta vorbesc de la sine. Cinci din şase parlamentari posibili în judeţul Giurgiu, în condiţiile în care a schimbat din mers o garnitură de politicieni cu pretenţii, înlocuind-o cu una tânără şi foartă dinamică.
S-a băut şampanie şi la sediul ALDE. Unde o echipă condusă de un politician foarte tânăr şi foarte ambiţios, dar nu lipsit de experienţă politică şi administrativă, ne referim aici la Toma Petcu, a reuşit să ia faţa PNL şi să-şi adjudece pe ultima sută de metri ce-l de-al şaselea madat de parlamentar. Le-au lipsit celor de la ALDE 6-800 de voturi ca să obţină şi un mandat de senator. Părerile de rău sunt estompate de faptul că, în pofida acestei pierderi, vor fi la guvernare, ceea ce-i bagă în tabăra câştigătorilor. Asta în condiţiile unui partid născut în urmă cu mai puţin de doi ani.
Şi cam atât cu şampania! Cine s-a îmbătat cu aşa ceva ştie ce dureri poate să dea licoarea provenită de pe plaiurile franţuzeşti.
PSD are de dus la capăt un program de guvernare extrem de ambiţios în plan economic şi social a cărui sustenabilitate este pusă sub semnul întrebării de mulţi specialişti (şi nu mă refer la cei livraţi de clasa politică). Şi, indiferent de performanţă, fiecărui procent de performanţă pierdut i se va mai adăuga, implacabil, unul dat de erodarea faptului că sunt la Guvernare.
De cealaltă parte, ALDE, identificat ca imagine publică drept partenerul de încredere al PSD, va suporta, pe drept sau pe nedrept, orice nerealizare a viitoarei guvernări. Cu consecinţe mult mai dramatice când vine vorba de structurile din teritoriu. Acestea sunt în construcţie şi, în caz de şoc, nu au inerţia celor ale partenerilor din PSD.
Nu credeţi că, la nivel politic şi chiar de reprezentanţi politici de la nivel local, care acum au urcat în liga mare, sunt suficiente motive de dureri de cap?
Nimeni nu poate oferi garanţii că peste patru ani cele două partide vor mai prinde o conjunctură la fel de bună ca cea din 11 decembrie 2016.
Ioan Mănăilă
P.S. La PNL Giurgiu nu se bea şampanie! De câţiva ani se bea cucută şi rezulatele se văd.