Ieşitul din tipare la Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu”

Tipar: Miercuri, 16 mai, la sediul Muzeului Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu, a avut loc vernisajul expoziţiei de machete navale, „Dunărea un leagăn al navigaţiei”, realizată de către giurgiuveanul Daniel Stănişteanu.
Este perioada în care mulţi copii mergeau la cursurile de navomodele, aeromodele, din nefericire aceste preocupări au dispărut astăzi. Daniel Stănişteanu este un om rar, care face lucruri deosebite, de aceea am considerat că machetele domniei sale trebuie să fie expuse în cadrul muzeului judeţean. În doar două luni a reuşit să construiască exponatele pe care urmează să le descoperiţi astăzi” a declarat Ionel Muscalu, managerul Muzeului judeţean  „Teohari Antonescu”.

Fără tipar: Poate cel mai galonat comandant de nave fluviale de pe Dunărea ultimelor cinci decenii, comandantul Vasile Cristoi (Gyuri),  a dat, prin prestaţia sa, un plus de valoare vernisajului. În urmă cu vreo patru decenii, dacă întrebai printre navigatorii fluviali de un adevărat comandant de navă, de la Regensburg la Tulcea se spunea… Gyuri! Premiat şi de Academia Amiralilor Români.

De ce am scris „Fără tipar?” Pentru că managerul Muzeului, Ionel Muscalu, a făcut, aprope din nimic, un vernisaj de succes. A avut inteligenţa să apeleze la un creator de machete, Daniel Stănişteanu (fără comentarii, nimeni nu a primit bani!) şi „un navigator de top”, Vasile Cristoi.

Momentul a fost unic! Marele comandant, care în deschidere spunea că pe o navă comandantul dă ordine, s-a transformat în bunic pentru zeci de elevi de şcoală generală.

Şi a avut o poveste pentru fiecare navă, pentru fiecare marinar şi… nu în ultimul rând, a fost bunicul fiecărui copil prezent la vernisaj.

Întrebat cum s-a simţit, băţos-comandant,  a zis: Bine! S-a înmuiat în faţa copiilor.

Ne-a declarat la rece: „Ioane, copiii ăia chiar vroiau să ştie, mi-au pus întrebări şi m-au făcut  să mă simt fericit să le vorbesc despre istoria navelor, oamenilor şi locurilor unde s-a scris istorie.”

Deci, se poate şi la Giurgiu…altfel!

Ioan Mănăilă

P.S. Cum era expresia aia, „Ce n-a văzut Parisul!??” Oamenii din Muzeul Judeţean ne aşteaptă sâmbătă la Noaptea Muzeelor. Garantat, din sursele noastre, nu a mai văzut Giurgiu!

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .