Hotărâre radicală: Direcţie a Consiliului Judeţean desfiinţată! -Sau istoria neromanţată a unei afaceri de partid-
- Administraţie
- 31 August 2017
- Nici un comentariu
- 194
- 4 minute de citit
Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa de joi, 31 august, Proiectul de hotărâre privind desfiinţarea Direcţiei Judeţene de Dezvoltare Rurală şi Protecţia Mediului Giurgiu. O decizie radicală ţinând cont că nu este vorba de declasarea Direcţiei, reorganizarea acesteia s-au trecerea angajaţilor în alte structuri din cadrul CJ Giurgiu. Consilierii au aprobat defiinţarea Direcţiei şi acordarea preavizelor pentru cei 9 funcţionari publici din cadrul acesteia.
La prima vedere, pentru un neavizat, văzând titulatura Direcţiei s-ar putea crede că este o greşeală să desfiinţezi un asemenea organism. În realitate, decizia este foarte corectă, dacă studiem puţin istoricul acesteia.
În vreo opt ani de fiinţare, Direcţia Judeţeană de Dezvoltare Rurală şi Protecţia Mediului Giurgiu a fost maşina perfectă de… „tăiat frunză la câini”. În afară de înfiinţarea unui GAL ( Grup de Acţiune Local) pe probleme de pescuit, nimeni nu-şi aminteşte ceva mai consistent. De ce? Pentru că a fost „strâmbă din proţap” încă de la început.
Direcţia a luat fiinţă în mandatul preşedintelui CJ Dumitru Beianu (2008-2012) sub presiunea conducerii liberale a judeţului, care trebuia să ofere un loc de muncă consilierului local de pe atunci, Marian Măroiu, exclus din PSD şi trecut cu o parte din tineretul PSD la PNL. Un loc de muncă pentru Măroiu şi pentru câţiva dintre tinerii PSD-işti care l-au urmat în PNL. Şi au urmat aproape opt ani de tăiat frunze la câini, perioadă în care, probabil, cea mai grea activitate, era cea de a completa hârtii care să justifice existenţa instituţiei (care avea şi personalitate juridică).
Că Direcţia în discuţie a fost o afacere de partid o dovedeşte şi faptul că, la începutul anului trecut, tinerii aduşi de Măroiu în Direcţie, sub conducerea din umbră a lui Alin Guţu (juristul Direcţiei adus de Măroiu) simţind din ce parte bate vântul au demisionat cu toţii din PNL şi s-au întors în PSD, în speranţa că vor avea acelaşi regim preferenţial şi sub mandatul preşedintelui Marian Mina, tot pe motiv de apartenenţă politică. A mers un timp, Alin Guţu fiind numit director interimar.
N-a fost să fie! Marian Mina se dovedeşte un preşedinte mai parcimonios când vine vorba de resursele financiare ale judeţului şi mai puţin sensibil la declaraţii de dragoste cu iz politic.
Cert este că din punct de vedere al administraţiei publice locale decizia pare mai mult decât corectă, deşi unii ar putea spune că, noul preşedinte al PSD Giurgiu, Marian Mina, a mers după celebra expresie a lui Julius Cezar „Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători!”
Ioan Mănăilă