„Giurgiu-șase veacuri de istorie-de la Mircea cel Bătrân la modernitate”

Sub egida Centenarului, Muzeul județean Teohari Antonescu Giurgiu, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul de Istorie Nicolae Iorga, au organizat seminarul „Giurgiu-șase veacuri de istorie-de la Mircea cel Bătrân la modernitate”.

Intervențiile specialiștilor dr. Marian Coman (De ce este important Giurgiu?), dr. Bogdan Mateescu  și dr. Maria Pakucs (Câteva date despre rolul Giurgiului în comerțul Imperiului otoman) director adjunct al Institutului de Istorie Nicolae Iorga, cât și ale dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României și domnișoarei dr. Cristiana Tătaru (Despre reforma monetară) au adus în atenția publicului avizat, majoritatea fiind profesori de istorie din oraș, noi abordări privind rolul cetății Giurgiu de la domnia lui Mircea cel Bătrân până la sfârșitul dominației otomane, atât din punct de vedere economic, ca nod important pe traseele comerciale din Europa Centrală spre Orient, cât și reevaluarea fluxului de mărfuri prin punctul de vamă de la Giurgiu, dar și  al circulației monetare. Aspectele sociale și medicale ale vieții giurgiuvenilor în primul deceniu după retrocedare (1830-1840), apariția primului spital giurgiuvean, dar și relația instituțională dintre cele două muzee prin participarea la expoziții internaționale de anvergură sub auspiciul Anului Patrimoniului European(Comorile României, Aurul și argintul României) au fost alte teme discutate în cadrul simpozionului.

De asemenea, Cristina Bonteanu, profesor de istorie giurgiuvean a semnalat aspecte legate de istoria învățământului vlășcean în a doua jumătate a secolului XIX.

Moderator al evenimentului a fost istoricul Emil Păunescu, iar realizatorul seminarului muzeograful Florentin Breazu.

Managerul Muzeului județean Teohari Antonescu Giurgiu, Ionel Muscalu a arătat în alocuțiunea sa că și acest eveniment de înaltă ținută științifică este organizat pentru a reintroduce Giurgiul și giurgiuvenii pe harta evenimentelor de anvergură națională, acolo unde a fost până în urmă cu doar câțiva ani.

Acțiunea s-a încheiat într-un loc special, plin de spiritualitate și trăire creștină, la Mănăstirea Sf. Ioan Rusul din localitatea Slobozia, păstorită de vicarul Episcopiei Giurgiu, starețul dr. Teodor Șerban, având alături pe starețul Mănăstirii Comana, arhimandritul dr. Mihail Muscariu.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .