Giurgiu. Șase minori de etnie kurdă au fost preluaţi în sistemul de protecţie specială
- Social
- 8 April 2022
- Nici un comentariu
- 279
- 4 minute de citit
Șase minori de etnie kurdă au fost preluați de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu în data de 8 aprilie 2022. Preluarea acestora în sistemul de protecție specială este urmare a solicitării Centrului Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Giurgiu din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări.
Minorii au ajuns în România însoțiți de un grup de persoane care au declarat că sunt sirieni de etnie kurdă și că au venit împreună cu minorii din aceeași comunitate, o localitate din Siria.
Întrucât minorii nu erau însoțiți de părinți sau de un alt reprezentant legal, se impune preluarea acestora în sistemul de protecție specială, fiind necesară instituirea de măsuri de plasament în regim de urgență. În data de 8 aprilie 2022, cei șase minori au fost preluați de la Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Giurgiu și cazați într-o casă de tip familial aparținând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, unde vor beneficia de măsuri de protecție specială.
Susținerea intereselor minorilor pe parcursul procedurii de azil se face de D.G.A.S.P.C. Giurgiu, prin desemnarea unei persoane cu studii superioare juridice din cadrul personalului propriu, care să susțină drepturile acestora.
„Minorii din alte țări, neînsoţiţi de părinți sau alt reprezentant legal, aflați pe teritoriul țării noastre, beneficiază de aceeaşi protecţie oferită, în condiţiile legii, minorilor români aflaţi în dificultate. Realizăm demersurile necesare pentru respectarea drepturilor copiilor de etnie kurdă preluați în sistemul de protecție specială; de exemplu, alimentaţia va fi adecvată vârstei și nevoilor dar și preferinţelor personale, ținându-se cont de cultura lor, ei putându-se implica în alegerea alimentelor și stabilirea meniurilor. O echipă de la D.G.A.S.P.C. Giurgiu a stat de vorbă cu ei, a fost prezent bineințeles și un psiholog din cadrul instituției, am avut sprijinul unui interpret pentru a le putea explica. Au fost informați cu privire la drepturile pe care le au iar inainte de a-și exprima opinia cu privire la cazarea în casa de tip familial, au si vizitat structura rezidențială respectivă”, a declarat Constanța Paraschivescu, director general al D.G.A.S.P.C. Giurgiu.Denisa Cristescu – consilier DGASPC Giurgiu