Festivalul Internaţional al Teatrelor Dunărene – Ediţia a XX-a vine cu noutăţi
- Cultură-Educaţie
- 4 Octombrie 2017
- Nici un comentariu
- 210
- 4 minute de citit
Pe 18 octombrie 2017 Teatrul „Tudor Vianu” deschide, cu sprijinul Consiliului Judeţean Giurgiu, cea de a XX-a ediţie a FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL AL TEATRELOR DUNĂRENE – FITeD 2017.
Între 18 şi 22 octombrie sunteţi invitaţi la spectacolele prezentate de Teatrul Tudor Vianu din Giurgiu, Academia de Arte din Ulm-Germania, Novi Tvrdjava Teater Festival din Serbia, de Teatrul Maria Filotti – Brăila şi Teatrul Jean Bart din Tulcea şi de prietenii şi vecinii noştri bulgari de la Dramatichen Teater- Ruse.
Cosmin Creţu, Directorul festivalului şi managerul Teatrului Tudor Vianu spunea într-o discuţie cu actorii: „…Pe durata celor cinci zile ale festivalului vom vorbi aceeași limbă, fie că vom fi “de-ai casei”, fie că vom fi din Germania, Italia, Serbia, Bulgaria ori Georgia! Iar la sfârșitul acelei săptămâni…, împodobită de povești și admirație, ne vom bucura că Festivalul și-a împlinit rostul!…”
Invitat special al FITeD, Teatrul de Degete (Fingers Theater) din Tbilisi – Georgia vă va încânta cu magia spectacolele sale unice în care degetele şi mâinile artiştilor devin timp de o oră actori fascinanţi.
Personalităţi din Ulm, Novi Sad, Viena, Tbilisi şi Toscana împreună cu profesioniştii scenei din Giurgiu, Brăila şi Tulcea vor discuta pe 21 octombrie despre soarta teatrului contemporan şi tendinţele lui.
Această ediţie festivalului îşi propune să vină cu o viziune nouă în ceea ce priveşte repertoriul, după cum a explicat directorul de PR al festivalului, Călin Şabac, organizatorii propunându-şi să aducă în faţa spectatorilor cele mai noi şi de succes tendinţe în teatrul european şi cel balcanic. Mai mult, se doreşte ca această ediţie să fie rampa de lansare a teatrului giurgiuvean către parteneriate lărgite cu teatre din întreaga europă.
Ca o noutate, anul acesta la toate reprezentaţiile trupelor româneşti se va intra cu bilet, intrarea rămânând liberă doar pentru spectacolele trupelor străine (spectacolele vor fi trduse). Directorul Teatrului, Cosmin Creţu a luat această noutate ca pe o provocare şi şi-a exprimat convingerea că şi la spectacolele contra-cost sălile vor fi pline.
O noutate în politica mangerială a teatrului giurgiuvean o constituie şi strategia de promovare. În acest sens, presa giurgiuveană a fost invitată ieri la un scurt seminar pe tema elementelor definitorii ale cronicii teatrale, moderatorul discuţiei fiind Elena Loreta Pop, teatrolog în cadrul Muzeului Literaturii Române. O iniţiativă binevenită, recunoscută şi de jurnaliştii prezenţi, presa giurgiuveană fiind în general foarte puţin familiarizată cu acest gen de presă de specialitate.
Ioan Mănăilă