Cu un CV impresionant, preşedintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, candidează pentru un nou mandat de europarlamentar de pe o poziţie eligibilă

  • Politic
  • 5 April 2024
  • Nici un comentariu
  • 665
  • 4 minute de citit

Prim-vicepreședinte PNL, Dan Motreanu, este din 2019 și membru al Parlamentului European. A absolvit în anul 1995 Facultatea de Litere și Filozofie-Istorie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor de istorie și cultură civică la Alba Iulia (1995-1997) și ca redactor la ziarul Observator și corespondent al agenției de știri Mediafax în jud. Alba (1996-1997).

În anul 1997, este numit ca expert parlamentar. În paralel, își continuă și studiile, absolvind cursul postuniversitar la distanță de „Dezvoltare a Abilităților Antreprenoriale” organizat de Universitatea Neuchatel (Elveția) și de Fundația Româno-Elvețiană (1998). Între anii 1998-1999, urmează cursuri de pregătire privind derularea fondurilor europene organizate de Comisia Europeană. Apoi, în anul 2000, a absolvit cursuri postuniversitare la Facultatea de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, obținând diploma de „Manager în Administrația Publică”.

A fost deputat în perioada 2004-2016 (trei mandate). A obținut primul mandat pe listele Alianței DA, în circumscfripția București, iar pe următoarele două le-a câștigat în Călărași.

Din 2019 este membru al Parlamentului European, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), membru al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO), membru al Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului și membru supleant al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI).

n calitate de europarlamentar, am promovat proiecte în interesul României, adoptarea acestora fiind posibilă datorită apartenenței PNL la grupul PPE, cel mai numeros din Parlamentul European. Voi continua să promovez interesele României în Parlamentul European.

Astăzi, după depunerea la Biroul Electoral Central a listei comune (PSD-PNL), unde Dan Motreanu ocupă poziţia  a patra (poziţie eligibilă sută la sută), preşedintele PNL Giurgiu, a publicat pe pagina sa de Facebook şi un scurt rezumat al activităţii sale în Parlamentul European, pe care-redăm mai jos.

*Împreună cu colegii din grupul PPE, am obținut fonduri în valoare de 40 de milioane de euro pentru fermierii români afectați de afluxul de cereale ieftine din Ucraina.

*Am obținut votul Parlamentului European pentru subvenții mai mari pentru agricultorii români, pe baza unui amendament depus împreună cu mai mulți europarlamentari români. Am solicitat Consiliului UE să accelereze procesul de convergență al plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune,

*M-am asigurat, în calitate de responsabil din partea Comisiei de agricultură, că Parlamentul European sprijină utilizarea pe scară mai largă a etichetării digitale, dar asigură faptul că fermierii dețin în format fizic toate informațiile de care au nevoie.

*Am introdus amendamente favorabile țării noastre în Raportul privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP), aprobat de Parlamentul European și pentru care am fost responsabil din partea grupului PPE. Comisia Europeană a virat României 642 de milioane de euro, reprezentând prefinanțarea pentru implementarea STEP, un pas important în susținerea dezvoltării tehnologice și inovării în țară.

*Am obținut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare. A fost aprobat „Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care am fost responsabil din partea grupului PPE.

*De-a lungul procedurii legislative din cadrul Comisiei ENVI din Parlamentul European, principala mea prioritate a fost sa mă asigur de dublarea finanțării alocate României din Fondul de Modernizare. Astfel, bugetul total alocat tarii noastre se va ridica aproximativ la 15 miliarde de euro.

*Am fost printre inițiatorii rezoluției prin care Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze complet tezaurul României.

*Am fost raportor PPE pe Raportul privind zonele urbane. Am cerut Comisiei Europene să elaboreze recomandări pentru organizarea și reforma administrativ-teritorială în UE, considerându-le esențiale pentru dezvoltarea și reziliența urbană.

*Raportul privind Noua strategie industrială a UE a fost votat în plenul Parlamentului European. Am fost responsabil pentru acest raport din partea PPE. Pentru fiecare nouă sarcină administrativă impusă IMM-urilor, va fi eliminată una existentă.

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .