Cu paşi mici spre picături de apă mari şi curate

Apa este izvorul vieţii, un truism pe care copii şi-l însuşesc de la primele forme de învăţământ, la fel cum ştiu că nici fără aer nu se poate trăi. Ca atare, problema fiind chiar axiomatică omenirea nu prea şi-a bătut capul cu ea. Mai mult, când vorbim de apă ni se pare firesc să facă parte din confortul nostru cotidian. Tot un fel de dat asupra căruia nu ne facem timp să medităm.

Din păcate lucrurile nu stau deloc aşa. Exceptând zonele aride şi populate, unde câţiva stropi de apă devine la propriu o problemă de viaţă şi de moarte, uneori generând chiar războaie sângerose, oamenii au uitat să se gândească la resursele de apă ale planetei şi implicit al omenirii.

Desecările făcute pentru dezvoltare citadină sau industrială, mai apoi defrişările masive, sălbatice pe alocuri, făcute din aceleaşi motive, la care se adaugă problema economică, au adus un grav prejudiciu naturii. Să mai adăugăm aproape două secole de poluare  aresurselor de apă şi tabloul nu arată deloc bine.

Toate cercetările arată că este posibil ca prima mare criză planetară ar putea fi lipsa de apă, până la o criză globală alimentară.

Ce este de făcut? Să conştientizăm aceste fapte măcar în ceasul al doisprezecelea. Şi primul pas tebuie făcut cu generaţia tânără, aş spune foarte tânără. Este necesară implicare tuturor factorilor educativi, chiar dacă acest lucru nu este suficient fără implicare şi altor resurse cum sunt cele din mediile mari consumatoare.

Ar fi, cum a spus Neil Armtrong, la asenelizarea din 1969 „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire!”.

În acest context, este salutară iniţiativa societăţii judeţene de apă, Apa Service S.A. Giurgiu, de organiza un concurs anual sub deviza „Apa, izvorul vieţii” aflat acum la a doua ediţie, unde elevii claselor 1-4 din şcolile judeţului sunt invitaţi să participe la concursul tematic de desene “Apa, izvorul vieţii”.

Începem cu paşi mici pentru avea picături de apă mari şi curate.

Ioan Mănăilă

*Regulamentul cocursului îl găsiţi şi în paginile ziarului nostru.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .