Consiliul Judeţean Giurgiu face cea mai mare investiţie din ultimii 30 de ani
- Administraţie
- 10 Martie 2021
- Nici un comentariu
- 308
- 5 minute de citit
Probabil că mulţi citititori, plecând de la titlu, se vor gândi la o autostradă, şosea rapidă, un pod, o reţea de gaze sau canalizare. Nimic din toate acestea. Pentru că oricând se va găsi o investiţie mai mare în cifre.
De data aceasta nu vorbim de cifre ci de oameni. La preluarea mandatului preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, a venit cu o idee nouă. Investiţii în viitorul tineretului giurgiuvean. Tineret pe care să-l ţii acasă să nu mai fugă la Bucureşti sau aiurea, unde să facă muncă necalificată. Să rămână în Giurgiu, să aibă o calificare şi mai presus de toate să aibă garanţia unui loc de muncă plătit decent. Dacă lucrurile se vor întâmpla aşa, încet, dar sigur, va apărea şi plus valoarea economică creată pe plan local.
Ideea de la care a plecat actuala conducere a Consiliului Judeţean a fost cea a învăţământului dual. Mai pe româneşte spus, reînfiinţarea învăţământului profesional sub egida Ministerului Educaţiei şi în parteneriat cu agenţii economici locali sau zonali care au nevoie de mână de lucru calificată şi care se angajează să sprijine în funcţie de profilul lor înfiinţarea unor clase de pregătirea profesională ai căror absolvenţi să fie angajaţi imediat după terminarea studiilor (în condiţiile în care şi practica profesională va fi asigurată de agenţii economici).
Cât de srios este demersul, se poate vedea răsfoind agenda preşedintelui Beianu şi a colegilor săi de instituţie, dar şi de partid.
Pe 3 februarie s-a întîlnit cu ministrul Sorin Câmpeanu la Ministerul Educaţie şi Cercetării. Pe 8 februarie, într-o şedinţă de Consiliu s-a stabilit valoarea stimulentelor pentru excelenţă acordată cadrelor ddactice. Pe 19 februarie a fost prezent la Liceul tehnologic „Ion Barbu” unde s-a născut ideea conceptului „Şcoală fără şomeri” şi au început discuţiile preliminare pentru înfiinţarea unei clase cu profil textil. Tot pe 19 februarie a demarat consultarea opţiunilor şcolare pentru elevii de clasa a VIII-a. Pe 26 februarie conducerile Consiliului judeţean şi Primăriei Giurgiu au avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai mediului de afaceri pentru promovarea şcolilor profesionale. Pe 1 martie la sediul CJ Giurgiu conducerea acestuia s-a întîlnit cu Cornel Bertea iniţiatorul programului „Şcoală fără şomeri”. Pe 2 martie a avut loc o nouă vizită la Liceu tehnologic „Ion Barbu”, unde s-a bătut în cuie înfiinţarea unei clase cu profil texitil începând cu anul şcolar 2021-2022. Tot în aceeaşi zi a mai avut loc o nouă rundă de discuţii cu conducerea Shipiard ATG (Şantierul Naval Giurgiu). Pe 3 martie conducerea CJ a avut o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului judeţean al elevilor. A urmat, pe 4 martie, o vizită la SC Parc Tehnologic şi Industrial Giurgiu Nord. Iar pe 5 martie, preşedintele Beianu a declarat că a dat startul campaniei „O meserie pentru viitor”.
Deşi s-a vorbit mult, mai ales în ultimul deceniu, despre învăţământul dual, este pentru prima dată când acest concept se transpune în practică şi la Giurgiu.
De aceea cred că aceasta este calea şi aceasta este cea mai mare investiţi pe care poate să o facă Consiliul Judeţean Giurgiu şi în general autorităţile locale.Ioan Mănăilă