Acţiunea ,,Colindul – tradiţie milenară românească” – succesul anului!

Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu” a reuşit astăzi, în opinia noastră, cea mai reuşită acţiune din judeţ dedicată sărbătorilor de iarnă. Muzeul nu este o instituţie bogată aşa că tinerii şi copiii care au participat la evenimentul intitulat ,,Colindul – tradiţie milenară românească” au plecat cu daruri simbolice foarte mici în compraţie cu dragostea şi admiraţia oamenilor care au fost prezenţi la eveniment.

Succesul evenimentului nu este de data aceasta, decât parţial, al managerului Muzeului, Ionel Muscalu. Pentru că a avut încredere într-un angajat nou şi tânăr. Cred că laurii ar trebui să-i revină tinerei şi proaspetei muzeografe de la Secţia de Etnografie, Alexandra-Iuliana Cristică. Libertate deplină să se ocupe de eveniment. Şi a reuşit cu succes. Din prima, cum s-ar zice. A reuşit să aducă în eveniment probabil tot ce se putea mai bun. Grupul de colindători de la Şcoala Gimnazială numărul 4 „Mihai Eminescu”, coordonat de doamna profesor Carmen Ioana Muşat. Nu se poate descrie în cuvinte sentimentele pe care ţi le  dau un grup de „îngeri”.

Ca un adevărat regizor de spectacole, nivelul a crescut când „au intrat în scenă” copiii dintr-o clasă a Şcolii Gimnaziale numărul 7, coordonaţi de de doamna învăţătoare Lidia Apostol, care au interpretet o sceneta numită „Sărbătorim Centenarul!” . Greu de imaginat, dar adevărat! Peste 20 de copii au interpretat rolurile unor unionişti basarabeni. Citând, fără greşeală, personaje cheie ale vremurilor pe care puţini profesori de istorie le au în fişele lor. A fost un adevărat spectacol. Am privit sala şi am văzut oameni cu lacrimi (în ochi, fireşte). Din punctul de vedere al meu, un jurnalist care de aproape trei decenii asistă la serbări în care copiii sunt personajele principale, cred că am văzut cel mai complex şi elaborat scenariu, plus prestaţia, regia, scenografia…

Şi ca totul să fie o adevărată sărbătoare, finalul a fost mai mult decât superb. Fără să ne ferim de epitete puternice am putea să spunem aproape apoteotic. Acesta a fost oferit „avant la lettre” bucuriei Crăciunului de un mini cor compus din teologii Florin Cristică, Daniel Bahnea, Cătălin Cristea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” din Bucureşti, îndrumaţi de părintele Arhidiacon Iulian-Mădălin Cristică, slujitor la Noua Catedrală Episcopală din Giurgiu.

A fost încă o zi minunată oferită de Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu” a cărui conducere a înţeles că istoria, arta, cultura, nu pot ajunge la oameni decât printr-o conlucrare între toate instituţiile publice responsabile de viitorul copiilor noştri.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .