Ori sunt naiv, ori am rămas singurul jurnalist treaz din ţara asta. Cazul ăsta cu poliţistul pedofil, motiv de bătălie internă în PSD este tratat strict politic. Ca să i se dea o natură administrativă şi tehnică toate „liniile directoare” duc spre Poliţie şi Parchet. Mişto pentru infractori, cât ăştia se mai ciomăgesc între ei, pentru că mai câştigă timp sforarii politici. Sigur există vinovaţi în ambele tabere. În Poliţie pentru că ăla nu a fost dat afară în regim de urgenţă şi „aruncat la câini”. Penibilii din Parchet se scuză că nu au fost informaţi că pedofilul ar fi poliţist. Bă, tembelilor ce conta profesia infractorului?

Ce mă uimeşte este tăcerea în jurul celebrei „Doi şi-un sfert” (fosta unitate 0215, provenită din fosta Securitate), rebotezată  Direcția Generală de Informații și Protecție Internă. Băieţii ăştia „cu ochi albaştri” au fost singura structură a fostei Securităţi ai cărei angajaţi, în marea lor majoritate, au făcut şi fac politică din umbră de 20 de ani. Paradoxal, în cele mai multe cazuri, o fac în interes personal. Sub protecţia statutului de serviciu secret adună informaţii care, adesea, sunt „vândute” ilegal mai marilor zilei- politicienii. Şi, credeţi-mă, sunt foarte buni profesional! De aici şi bătălia cumplită care s-a dat de-alungul anilor în subordinea cui să se afle acest serviciu.

În aceste condiţii cum să credem că „Doi şi-un sfert” nu ştia ce serveşte „la micul dejun” pedofilul? Întrebarea este de ce au tăcut? Ori bestia le era  un informator folositor, ori îl foloseau ca să-i (să-l) şantajeze pe protectorul (protectorii ) acestuia.

Ciudat este că, în „scandalul” începutului de an, Direcția Generală de Informații și Protecție Internă a Ministerului de Interne este amintită doar tangenţial, aş spune chiar „cu sfioşenie”. Când prima care trebuia luată la întrebări şi decapitată ar fi trebuit să fie tocmai conducerea acestei Direcţii. De ce nu se întâmplă aşa? Pentru că băieţii de la „Doi şi-un sfert”  sunt „stăpânii inelelor”, în cazul nostru – stăpânii secretelor murdare. Ceea ce mă face să cred că nu SRI este urmaşul Securităţii, ci mai degrabă D.G.I.P.I.

Ioan Mănăilă