harta-alde-650x373În debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, liderii ALDE Giurgiu şi-au exprimat încă odată speranţa că viitorul Parlament va avea o legitimitate mai pronunţată dată de numărul mare de participanţi la procesul electoral. În fapt, nu este vorba numai de legitimitate, ci şi de un calcul politic foarte pragmatic. Este cunoscut faptul că orice prezenţă la vot care depăşeşte 50 la sută aduce avantaje partidelor din linia doi şi trei. Experienţa spune că primul partid (ca mărime) al ţării, PSD,  este dezavantajat de o prezenţă la vot de peste 50 la sută, electoratul fidel şi captival acestuia nedepăşind de regulă 38 de procente. În aceaşi stuaţie se află şi PNL, al cărui electorat fidel se siuează spre 30 la sută. În situaţia unei prezenţe mai mari la vot avantajat ar fi, în primul rând ALDE (UDMR, din motive lesne de înţeles iese din discuţie) care, după alegerile locale s-a profilat ca fiind a treia forţă politică din România.

petcuLegat de acest subiect, dar şi de ţinta pe care şi-a propus-o partidul, copreşedintele ALDE Giurgiu, Toma Petcu şi totodată candidatul care deschide lista la Camera Deputaţilor  adeclarat că „Suntem pregătiți, așa cum v-am obișnuit până acum, să ne facem treaba așa cum trebuie. Vom avea acțiuni în tot județul și sperăm ca promovarea ALDE să ducă la rezultatul pe care ni l-am propus – acela de a obține un mandat de senator și unul de deputat. Așa cum am spus de fiecare dată, mi-am depus candidatura și sper să ajung în Parlamentul României, nu neapărat pentru mine personal, ci pentru generația mea, pentru oamenii care văd în ALDE o speranță de mai bine. Vreau să-i asigur pe giurgiuveni că dacă voi ajunge în Parlament nu-i voi dezamăgi, iar oamenii care mă cunosc știu că ceea ce spun acum nu sunt doar vorbe mari. Sper ca viitoare guvernare, formată clar din PSD și ALDE, să fie guvernarea care să readucă România pe traiectoria pe care ne-o dorim cu toții. Avem încredere într-o campanie curată, bazată pe proiecte și pe idei, pe programe de guvernare și pe dezvoltare economică și, bineînțeles, o campania prin care să motivăm oamenii să iasă la vot, mai ales ținând cont de faptul că data alegerilor nu este una tocmai propice în acest sens”

Tot în debutul campaniei, circa 300 de memvri ai partidului au participat la un veniment indedit: participarea la o coregrafie în care marcau prin prezenţa lor harta judeţului Giurgiu.

Ioan Mănăilă