În octombrie anul trecut, cu ocazia unei slujbe de Sânta Parascheva, Ambrozie, episcopul de Giurgiu, le cerea enoriaşilor să nu se grăbească să se vaccineze „Să vă rugaţi lui Dumnezeu ca să vă dea putere să vă duceţi crucea mai departe, rămâneţi în Biserică, nu vă smintiţi de ceea ce vedeţi la TV. Nu vă speriaţi nici de Covid, nu vă grăbiţi să vă vaccinaţi, lăsaţi-i pe ei să se vaccineze întâi, întâi toţi parlamentarii şi toţi senatorii şi deputaţii, şi la urmă, de o mai rămâne vreun vaccin din astea 120 de milioane cumpărate de Cîţu, abia atunci să vă vaccinaţi, că sunt expirate şi încearcă să le vândă în străinătate”.

Mai mult a susţinut atunci că incendiile din spitale în care au murit în mod tragic mai mulţi oameni sunt „o făcătură”.  „Vedeţi? Dau foc românilor în spitale! Cum se poate? S-a întâmplat la Bucureşti, pe urmă s-a întâmplat la Iaşi, la Constanţa, ard de vii în spitale! Sigur că e o făcătură!”

În urma acestor afirmaţii, în special a celei din urmă, probabil că orice om cu scaun la cap s-a crucit (ca să păstrăm terminologia de rigoare). A fost considerat, probabil un simplu derapaj şi lumea a uitat.

Numai că, zilele acestea episcopul de Giurgiu, a comis-o din nou. Rău şi urât. Într-o postare pe Facebook (unde postează sub numele de Sebastian Kir) Ambrozie susţine că „Ukraina are astăzi ceea ce istoria i-a rezervat”. Ambrozie găzduieşte pe pagina sa de socializare un lung articol despre istoria Ucrainei. O însăilare de copy-aste-uri preluate selectiv de pe Wikipedia, care se termină apoteotic cu toate tezele Kremlinului şi ale lui Putin prin care încearcă să justifice atacarea Ucrainei în mod barbar.

Mai mult, se preia şi teza centrală rostogolită de Putin şi propaganda rusă privind un aşa zis pericol pe care NATO l-ar reprezenta pentru Rusia. Cât privește suplimentarea trupelor străine staționate în România, decizia ar trebui să apartină Parlamentului… nicidecum șefului statului, care chiar dacă este șef peste armată poate lua hotărâri greșite în ceea ce priveşte strategia geopolitică şi militară.”

Nu descoperim nicăieri vreo urmă de empatie, de milă creştinească, pentru victimele războiului, pentru drama poporului ucrainean. Ambrozie susţine că a primit, a preluat, articolul de la cineva. Dar atât timp cât îl găzduieşti pe pagina personală de Facebook este clar că ţi-l asumi şi îi împărtăşeşti ideile. Dacă nu cumva eşti agent mascat de propagandă al Moscovei. Pentru că şi ieşirea antivaccinistă şi îndemnul la ură prin ostracizarea poporului ucrainean, au fost teme centrale ale propagandei ruse purtate în UE şi în România. La sfârşitul lunii februarie, patriarhul Rusei, Khiril, spunea despre cei care se opun invadării Ucrainei să sunt „forţe ale răului”. La câteva zile după acesta, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române afirma că „Datoria lucidității ne obligă să discernem inclusiv între un autentic și demn Întâistătător al Bisericii lui Hristos și un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral și creștin prin complicitatea sa cinică cu politicul asasin și prin asocierea la cele mai hidoase lucruri pe care omul antihristic, care mimează credința în Dumnezeu și patriotismul, este capabil să le comită cu atrocitate: războiul cumplit și nejustificat împotriva altora, bulversarea vieții unui popor liber, îngrozirea, torturarea în varii feluri și uciderea în masă a unor oameni pe care Hristos ne-a poruncit blând să-i iubim ca pe noi înșine, nu să-i strivim sub cizma grea și invadatoare a morții.”

Nu vedeţi nici o asemănare?

Ioan Mănăilă

PS Mă aşteptam să nu mai găsesc în acesată dimineaţă postarea pe pagina episcopului. Prea multă lume l-a etichetat aproape sau de-adreptul injurios. Dovada că omul nu se dezice.