badalau Deşi prin târg se ştia de mai bine de două luni de intenţia deputatului  Florian Nicolae de a reveni în PSD, după ce a candidat pentru funcţia de primar din partea PNL Giurgiu,  astăzi zvonul s-a transformat în certitudine. În cadrul unei conferinţe de presă, senatorul Niculae Bădălău, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, a anunţat că în urmă cu câteva ore deputatul Florian Nicolae a semnat adeziunea la sediul PSD. La prima vedere, evenimentul, deloc spectaculos, tocmai prin prisma faptului că până la producerea lui era doar o chestiune de timp, pare doar o problemă de opţiune persoanală a deputatului Nicolae. În realitate este vorba de o mişcare politică magistrală a senatorului Bădălău.

Să ne explicăm! Bădălău nu l-a adus înapoi pe Nicolae pentru forţa politică a acestuia demonstrată în alegerile locale, unde a obţinut ceva peste 8000 de voturi. Senatorul giurgiuvean este mult prea experimentat ca să nu ştie că din acest număr vreo 5000 sunt voturi de la nucleul dur al PNL, cel puţin 1000 de voturi au fost anti Barbu (fostul şi actualul primar). Rămân circa 2000 de voturi pe care le-a obţinut şi probabil le poate obţine în continuare Florian Nicolae ca persoană fizică. La forţa pe care o are astăzi PSD în judeţul Giurgiu, cu 45 de primari din 54 posibili, se putea lipsi uşor de 2000 de voturi. Nu spunem că nu ar conta şi acestea. Mişcarea magistrală stă în forţa pe care o va avea în viitorul apropiat PSD în Consiliul Local Municipal. Pentru că din cei 7 consilieri municipali PNL, cel puţin 5 nu au nici o treabă cu PNL şi liberalismul, ci pur şi simplu sunt apropriaţi ai lui Florian Nicolae, dispuşi să-l urmeze în orice partid. Prin aducerea lui Nicolae înapoi în PSD, Bădălău îi crează primarului Barbu o majoritate confortabilă în Consiliul Local Municipal, unde acesta deţinea o majoritate extrem de fragilă – 11 contra 10- ceea ce nu-i da nicio garanţie privind unele hotărâri care pentru a deveni valide au nevoie de minim 14 voturi. Acum primarul Barbu are, garantat, 16 voturi la dispoziţie. Tragic pentru liberali este că şi o mare parte din rezervele de pe listele de consilieri locali municipali sunt tot „oamenii lui Floricel”.

Ca un mare şahist, Bădălău a mai gândit câteva mutări avant la lettre. Prin voturile consilierilor fideli lui  Florian Nicolae, Bădălău a pus, cum s-ar spune, „coşul” pe rebelul şi impulsivul primar Nicolae Barbu, care da semne de independenţă faţă de PSD, după câştigarea alegerilor. Pentru că PSD, care aici este în aceeaşi situaţie cu PNL, are consilieri municipali fideli lui Nicolae Barbu, dar nu aşa de fideli încât să-şi rişte funcţiile în eventualitatea retragerii sprijinului politic al partidului.

Ca un bonus, PSD Giurgiu primeşte şi sprijinul mediatic al televiziunii Giurgiu TV, proprietate a famililei deputatului Florian Nicolae, deputat care va face parte din echipa de campanie electorală a PSD Giurgiu pentru alegerile parlamentare din decembrie.

Ioan Mănăilă