În urmă cu un an de zile, mai exact pe 10 martie 2021, scriam de eforturile susţinute de conducerea Consiliului Judeţean, de implicarea personală a preşedintelui Dumitru Beianu, în demersul de reînfiinţare a învăţământului profesional în judeţul Giurgiu. Cu accent pe învăţământul dual, sub egida Ministerului Educaţiei şi în parteneriat cu agenţii economici locali sau zonali care au nevoie de mână de lucru calificată şi care se angajează să sprijine în funcţie de profilul lor înfiinţarea unor clase de pregătirea profesională ai căror absolvenţi să fie angajaţi imediat după terminarea studiilor (în condiţiile în care şi practica profesională va fi asigurată de agenţii economici). Tot atunci, Dumitru Beianu anunţa că a dat startul campaniei „O meserie pentru viitor” Spuneam la vremea respectivă că eu cred că aceasta este calea şi aceasta este cea mai mare investiţi pe care poate să o facă Consiliul Judeţean Giurgiu şi în general autorităţile locale (http://obiectivgiurgiu.ro/consiliul-judetean-giurgiu-face-cea-mai-mare-investitie-din-ultimii-30-de-ani/

La exact un an după această predicţie, ceea ce părea doar un proiect de suflet ce pleca la drum cu entuziasm, a devenit o realitate. O realitate frumoasă.

Vineri, 11 martie, la Colegiul Tehnic „Viceamiral Ioan Bălănescu”, chiar de Ziua Naţională a Meseriilor, a avut loc o conferinţă de prezentare a ofertei educaţionale a Colegiului, pentru anul şcolar 2022-2023. Lăsând deoparte învăţământul liceal de zi şi cel seral, să enumerăm oferta pentru şcoala profesională (clasa a IX-a) în specialităţile mecanic auto, electrician auto, fierar betonist – montator prefabricate, dulgher- tâmplar-parchetar. Şcoala profesională în sistem dual vine cu oferte în următoarele calificări: mecanic agricol, sudor, brutar-patiser-preparator produse făinoase, electronst aparate şi echipamente. Toţi elevii înscriţi în învăţământul dual beneficiază de bursă în valoare de 400 de lei şi de o masă caldă la prânz. La aceste avantaje se pot adauga bursele pentru rezultate la învăţătură şi/sau bursele sociale. În plus, angajarea asigurată la sfârşitul şcolii.

La Conferinţă au participat Anamaria Fierăstrău, directorul Colegiului „Viceamiral Ioan Bălănescu”, Dumitru Beianu, preşedintele CJ Giurgiu, Florentina Găină, inspector adjunct ISJ Giurgiu, deputat Andrei Alexandru. Din partea mediului de afaceri (beneficiari şi sponsori) au participat Gheorghe Cireap, preşedintele Patronatului Judeţean al IMM-urilor Giurgiu, Mădălina Dicu Sava, reprezentant Agroconcept Impex SRL, Daniel Deacu, reprezentant Lucmar SRL, Gina Ciurel, reprezentant Shipyard ATG (Şantierul Naval).

La prima vedere, Conferinţa de vineri ar putea fi una de bilanţ. Dar organizatorii ne-au asigurat că este doar un start într-o nouă campanie de prezentare a avantajelor învăţământului profesional. O campanie ce nu va fi uşoară ţinând cont de rezervele pe care le manifestă părinţii în a-şi înscrie copiii în şcoli profesionale.

De altfel, Dumitru Beianu a declarat că această campanie, cu prezenţa fizică a promotorilor, va începe chiar de săptămâna viitoare şi va ajunge în fiecare şcoală din judeţ.Ioan Mănăilă