Reprezentanta Comisiei Europene în Romania a anunţat, vineri, că peste 10.000 de municipalităţi s-au înscris în portalul WiFi4EU, creat printr-un program european căruia UE i-a alocat un buget de 120 milioane euro, prin care vor avea acces gratuit la reţelele de Wi-Fi.

Uniunea Europeana (UE) vrea să promoveze accesul gratuit la Wi-Fi pentru toţi cetăţenii şi vizitatorii în spaţiile publice, cum ar fi parcuri, piaţete, instituţii publice, librării, centre de sănatate şi muzee din toată Europa.
Până în 2020, 120 milioane de euro din bugetul UE vor fi alocate pentru finanţarea echipamentelor necesare furnizării de servicii Wi-Fi publice gratuite, în localităţi din toate statele membre, precum şi din Norvegia şi Islanda, potrivit Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

„Toţi vor beneficia de conexiune la Internet, iar asta înseamnă că nu contează unde locuieşti sau cât caştigi. Astfel, ne propunem să echipăm fiecare localitate şi fiecare oraş cu acces gratuit la Wi-Fi în jurul centrelor publice până în 2020”, se arată într-o declaraţie a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care apare pe site-ul www.wifi4eu.eu.

Pe lista localităţilor care au acccesat programul se află şi municipiul Giurgiu.

Reţele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, făra publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal.