Subiectul construirii unui nou pod peste Dunăre, ba la Giurgiu – Ruse, ba la Zimnicea- Sviştov, a fost vehiculat, în ultimii ani, doar în interes electoral.

Pe 4 aprilie, în ţara vecină, Bulgaria, vor avea loc alegeri parlamentare, aşa că e momentul ca subiectul să fie readus în actualitate.

Autorităţile vorbesc zilele acestea despre un proiect grandios: construirea, printr-un proiect Pan European, a unei căi ferate de mare viteză care să lege Marea Egee de Marea Baltică și a unui nou pod peste Dunăre. Și chiar a avut loc o întâlnire la Primăria Giurgiu, pe această temă.

Până în prezent, și-au arătat interesul pentru acest proiect, țări precum Grecia, Polonia, Slovacia, România și Bulgaria. Proiectul are în vedere amenajarea unui port la Marea Egee, să creeze o linie de cale ferată care să lege Marea Egee de Marea Baltică, dar și construirea unei noi autostrăzi pentru traficul rutier.

Așa cum a fost proiectată, autostrada Dunăre-Marea Egee va porni de la centura București, va traversa Giurgiu de la Est, va traversa Dunărea de pe noul pod, toată Bulgaria, iar în final va face legătura cu autostrada din Grecia.

Sună îndrăzneț.

Inițiatorii proiectului spun că actualul pod care face legătura între Giurgiu și Ruse este uzat moral, iar în următorii 20-30 de ani va deveni uzat și fizic.

Pentru construirea noului pod sunt vehiculate, însă, două variante: în aval sau în amonte de actualul pod, ambele ipoteze presupunând construirea unui nou pod combinat.

Totodată, s-a avut în vedere conservarea actualelor linii de cale ferată ale podului și electrificarea acestora, astfel încât, în caz de nevoie, să fie folosite ambele poduri.

Însă, despre construirea unui nou pod peste Dunăre, se vorbeşte de foarte mult timp.

Pe 27 sept 2017, Consiliul de Miniștri de la Sofia a aprobat un Memorandum între Guvernele din Bulgaria și România pentru o analiză aprofundată a opțiunilor privind construcția unui nou pod peste Dunăre care să lege orașele Ruse și Giurgiu.

Se ştia atunci şi de cine va fi contruit al doilea pod peste Dunăre, la Giurgiu -Ruse, feroviar şi rutier. Era vorba de o companie din Malayezia, Eonmetall Group Berhad.

Compania din Malayezia se arăta atunci extrem de interesată de oportunităţile oferite de Ruse, oraşul bulgar pe malul Dunării: aeroportul, portul fluvial şi conexiunile la reţelele naţionale şi internaţionale feroviare şi rutiere. Continuarea articolului poate fi citită aici: https://www.lumeainstiri.com/post/chiar-se-va-construi-un-nou-pod-peste-dunare