facilităţiDeparte de manifestările populiste ale politicienilor, de interesele de partid şi de gaşcă, miniştri Cabinetului Cioloş chiar sunt harnici, dar mai presus de toate bine-intenţionaţi. După luni de muncă invizibilă încep să se vadă şi roadele. În aceeaşi şedinţă de Guvern în care s-a adoptat hotărârea prin care se reduce masiv birocraţia, Executivul a luat şi o serie de măsuri cu caracter economic extrem de importante şi benefice, atât pentru economie cât şi pentru populaţie. Vă prezentăm mai jos cele mai importante decizii luate în şedinţa de marţi.

*Persoanele fizice care apelează la darea în plată nu vor plăti impozit pentru transferul de proprietate;

*Facilități fiscale pentru domeniul cercetării-dezvoltării: persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică vor fi scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri.

*Facilități fiscale pentru domeniul agriculturii: aplicarea de la 1 august 2016 a unei cote reduse de TVA de la 20 la 9% pentru livrarea celor mai importante produse utilizate pentru producția agricolă, respectiv: îngrășăminte, pesticide, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt: arat, semănat, prășit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat etc.

*Suspendarea liberalizării prețului la gaze naturale pentru consumatorii casnici: prețul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici rămâne neschimbat, până la 31 martie 2017.

Ioan Mănăilă