În avanpremiera evenimentelor de toamnă cu care deja colectivul Bibliotecii judeţene „I.A. Bassarabescu” ne-a obişnuit, miercuri 9 august, a avut loc un eveniment cultural complex, dar şi original.

O lansare de carte, un vernisaj de fotografii de pocă şi puţină poezie au reunit la Bobliotecă pentru mai bine de o oră iubitorii de cultură giurgiuveni, care au onorat astfel prezenţa a doi oaspeţi din Ruse, Bulgaria.

Evenimentul centrat pe lansarea cărţii „Ruse, o istorie în imagini” al cărei autor este Rumen Kuzov, lucrare în cuprinsul căreia istoria oraşului vecin este prezentată prin aproape 300 de imagini reproduse după cărţi poştale de epocă, a fost întregit de un panou cu fotografii din Giurgiu realizate în prima jumătate a secolului XX. Ca de obicei, la panotarea mini-expoziţiei foto şi-au adus contribuţia muzeografii giurgiuveni Florian Breazu şi Emil Păunescu.

Sufletul acestei manifestări au fost Ionel Muscalu, din partea Bibliotecii giurgiuvene şi Lili Ganceva, directorul Euro- regiuni Ruse Giurgiu, o persoană devenită deja familiară giurgiuvenilor, prin implicarea în ultimele două decenii în nenumărate programe transfrontaliere, atât în domeniul economic cât şi în cel cultural.

Dacă mai amintim că, în final, Lili Ganceva  a dat rostire în limba bulgară câtorva poeme scrise de Ionel Muscalu, putem spune că alegerea denumirii evenimentului „Dunărea sufletelor noastre” a fost una inspirată.

Ioan Mănăilă