Dacă mergeţi în Bulgaria, la Ruse, şi timpul vă permite, nu rataţi o expoziţie de pictură de excepţie, vernisată la începutul săptămânii la Muzeul Regional de Istorie Ruse.

După o prietenie de aproape 40 de ani, născută şevalet lângă şevalet, artiştii plastici Petra Şerbănescu (Giurgiu) şi Mihai Nechita-Burculet (Iaşi) se reîntâlnesc într-o expoziţie comună, vernisată luni, la Ruse, în sala de expoziţii de artă a Muzeul Regional de Istorie Ruse.

Iubitorii de frumos vor găsi în muzeul din Ruse o alăturarea a două viziuni aparent diferite.

La Petra Şerbănescu simţi o nelinişte, o căutare aproape de un final ascuns ca şi cum ceaţa stă să se ridice şi să-ţi creeze bucuria aproape palpabilă dar şi eterică faţă de ce te-nconjoară:  un spin, o ramură, un fluture, o pasăre par să-ţi spună că totul poate fi frumos dacă am înlătura tensiunile interioare. Ceva de genul se poate, dar…

De cealaltă parte, Mihai Nechita – Burculet transmite linişte, împăcarea cu Dumnezeirea, o pioşenie…aproape veselă. Intr-un stil absolut unic, Nechita adună fructele dăruite de pământ şi le reîntruchipează de multe ori în personaje vesele, în contrast cu o prezentare care pe alocuri te trimite cu gândul la austeritatea umbroasă bizantină. Bijuterii, nu alta!

Evenimentul a fost posibil în baza protocolului încheiat între Muzeul jedeţean Giurgiu şi Muzeul Regional de Istorie Ruse, cu sprijinul nemijlocit al inimoasei doamne Lili Ganceva, director executiv al Euroregiunii Ruse-Giurgiu.

Într-un viitor nu foarte îndepărtat expoziţia va poposi şi la Giurgiu, ne asigură directorul Muzeului judeţean „Teohari Antonescu”, Ionel Muscalu.

Ioan Mănăilă