mina CJÎn dimineaţa acestei zile a avut loc şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Giurgiu al cărui preşedinte ales prin votul majorităţii consilierilor a devenit social-democratul Marian Mina. Acesta a obţinut nu mai puţin de 29 de voturi din 31 posibile (un vot împotrivă şi unul anulat). De altfel, alegerea lui Marian Mina în fruntea Consiliului a fost doar o formalitate, în condiţiile în care social democraţii deţin nu mai puţin de 20 de mandate în legislativul judeţean, fapt ce le permitea, dacă doreau, să-şi adjudece fără probleme şi cele două funcţii de vicepreşedinţi. Dacă nu au făcut-o a fost doar pentru că au dorit să respecte Protocolul încheiat la nivel naţional cu ALDE, în care se prevede că PSD va oferi partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu câte un post de vicepreşedinte, acolo unde majoritatea le permite.

Nu au avut emoţii la vot nici cei doi vicepreşedinţi aleşi. Cristian Marciu (PSD) a obţinut 31 de voturi, iar Vasile Andronache (ALDE) a primit 25 de voturi pentru şi şase împotrivă. Cele şase voturi împotrivă au venit din tabăra liberală, care a anunţat, prin vocea liderului de grup, Dumitru Gavrilă, că îl susţin pe Cristian Marciu.

Singurul accident de parcurs l-a constituit intervenţia consilierului liberal Mihnea Boerescu care l-a propus pentru funcţia de vicepreşedinte pe colegul său, Florian Velicu, care însă a declinat nominalizarea. Mai mult, Mihnea Boerescu s-a ales şi cu reproşuri din partea consilierilor liberali, care i-au atras atenţia să nu mai încalce disciplina de partid.

Lista consilierilor judeţeni validaţi

PSD – Ovidiu Cristian Marciu, Mirela Delea, Cristian Ştenghel, Marian Mina, Aurelia Dobre, Daniela Bardan, Gogu Moţan, Dumitru Grigore, Mariana Corbea, Ionuţ Gabriel Preda, Lucian Corozel, Cătălin Marius Teişanu, Ionel Geantă, Bogdan Laurenţiu Bratu, Ştefan Ciprian Marica, Mihai Cătălin Georgescu, Mircea Andrei, Daniel Cosmin Lazăr, Dan Cristescu, Liviu Gabriel Niţă. 

PNL – Georgeta Mihuţ, Daniela Cristiana Neagu, Marius Ionuţ Radu, Dumitru Gavrilă, Mihnea Mihai Boerescu, Florian Velicu, Emil Epure,  Iulian Ionel.

ALDE – Vasile Mustăţea, Constantin Basangiac, Vasile Andronache.

Consiliul Judeţean Giurgiu este format din 31 de consilieri, dintre care 20 sunt de la PSD, opt de la PNL şi trei de la ALDE.

Ioan Mănăilă