Dacă la începutul pandemiei, situația spitalelor din județul Giurgiu era disperată, niciodată acestea nemaifiind în faţa unei pandemii de un asemenea nivel, eforturile suţinute ale Consiliului Judeţean Giurgiu au reușit ca, în termen record, să ia măsuri prin care să sprijine unitățile medicale în lupta cu coronavirusul, astfel încât să limiteze răspândirea și efectele acestuia.

Atfel, în premieră, s-a reuţit aducerea în judeţul  nostru un echipament revoluţionar, folosit în tratamentul împotriva COVID-19.

Este vorba despre „plasmafereză”, un aparat cu ajutorul căruia este recoltată plasma hiperimună de la pacienţi vindecaţi de coronavirus. Ulterior, aceasta poate fi administrată persoanelor infectate cu COVID-19 şi care sunt în stare critică.

Terapia a fost folosită cu succes în 28 de ţări şi a ajutat, astfel, mulţi pacienţi să supravieţuiască acestei boli. Aparatul a fost deja instalat şi va fi pus în funcţiune după finalizarea sesiunilor de instruire a personalului.

Consiliul Judeţean Giurgiu a făcut demersurile pentru ca echipamentul revoluţionar să ajungă la noi, printr-un contract de utilizare cu titlu gratuit.

În felul acesta, Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine Giurgiu se alătură celor câteva centre, foarte puţine la număr, care are în dotare, spre folosinţă, o plasmaforeză.