„Chiar dacă vremea e cețoasă, Iubirea poate înstăpâni soarele!”

    La sfârştul săptămânii trecute am fost prezent la un eveniment găzduit de Biblioteca Judeţeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu. În alte condiţii era singurul lucru pe care nu mi l-aşi fi dorit. Lansarea a două volume de carte, dedicate memoriei regretatului Dan Mucenic. Dincolo de tristeţe a fost şi „o rază de soare”. Ne-am întâlnit mulţi oameni  care, chiar dacă nu ne-am cunoscut personal înaintea evenimentului, am simţit că suntem toţi prieteni – prin Dan Mucenic. Mulţumim Daniela Bardan, director al Bibliotecii judeţene „I.A. Bassarabescu”.

Cât despre eveniment în sine, cred că este corect să o lăsm pe Mirela Gruiţă să ne vorbească. A fost dragostea de o viaţă a regretatului nostru prieten.

„Cred și acum că dintre cele trei momente fundamentale ale vieții oricăruia dintre noi, numai dragostea poate reprezenta materia primă pentru un scriitor. Celelalte două, nașterea și moartea, ne vor fi veșnic necunoscute. Ura n-a creat niciodată, nimic”. Dan Mucenic

Colegi de ziare, prieteni, scriitori, gazetari de alură națională și locală, au venit vineri, 23 noiembrie la Biblioteca județeană „I.A. Bassarabescu” pentru a-i aduce un omagiu „mângâitorului de vorbe”, – Dan Mucenic. Am spus și o repet: Dan ar fi fost mirat, contrariat, dar și bucuros să aibă alături atâția oameni care l-au iubit și respectat.

Timp de o săptămână, directoarea Bibliotecii, doamna Daniela Bardan împreună cu tot colectivul au muncit și au pregătit Ziua cea mare.

Uneori cuvintele nu pot acoperi trăirile. Am povestit și au povestit:

  • scriitorii: Dan Claudiu Tănăsescu, Neagu Udroiu, prof.univ.dr. Dumitru Borțun, Anamaria Ionescu,
  • ziariștii: Liliana Nicolae, Ioan Mănăilă, Sorin Ovidiu Bălan, poetul Ionel Muscalu, prietenul Nicu Ștefan, vorbe frumoase au fost spuse și din partea primarului Nicolae Barbu, a doamnei deputat Elena Dinu.

Mă gândeam, ascultându-i că Dan privește și se amuză auzind câte se spun despre el. „Ceaslovul de la Izvoru” și „La o bere cu Dan Mucenic” le-a amintit oamenilor profunzimea gândirii celui care nu prididea în a face proiecte pentru ca numele orașului iubit să fie rostit cu respect.

Când am ajuns acasă, i-am spus cum îmi spunea de multe ori atunci când finaliza un proiect: „Gata, acum să ne apucăm de treabă!”

Autor: Mirela Gruiţă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .