Ministrul de Interne, Carmen Dan, folosindu-se şi expolatând tragediile prin care care au trecut în ultimii ani un număr de poliţişti şi familiile acestora (redus, procentual vorbind), pentru care şi noi ne exprimăm  toată compasiunea, încearcă să ne transforme în stat poliţienesc. Nu o bănuim pe fosta secretară de şcoală de „ştiinţa manipulării maselor”, ci nutrim convingerea că în spatele ei stau generali cu studii aprofundate şi sentimentul de pupincurism faţă de partid.

Sub pretextul îmbunătăţirii Statului Poliţistului, care chipurile vrea să întărească autoritatea acestuia, Carmen Dan, încearcă de fapt să reducă drepturi cetăţeneşti sub presiunea şi ameninţarea că anumite contravenţii vor fi multiplicate ca valoare, iar unele se transformă în fapte penale.

Sub „imperiul” transparenţei, şefii de poliţii judeţene, numiţi pe funcţii în marea lor majoritate pe criterii politice, fac conferinţe de presă să ne explice ce bine vom fi noi apăraţi dacă dacă vor creşte amenzile sau dacă cei care crâcnesc ajung la închisoare.

Noi am spune că, dacă avea puţină ştiinţă de carte, Carmen Dan ar fi trebuit să se preocupe de dotarea individuală a poliţistului din teren, lucru în echipe şi asigurarea logistică a acestora, creşterea exigenţei privind educaţia (evident de profil) şi pregătirea acestora fără cusur.  Ar fi fost bine să se scrie în proiectul de Statut că nici un poliţist de stradă nu iese în teren dacă nu are pregătire temeinică în ceea ce priveşte autoapărarea, dacă nu trece, la fiecare trei luni, teste destul de severe privind pregătirea fizică, dacă semestrial nu trece, în faţa unei comisii de specialitate (din care să facă parte şi specialişti civili) teste psihologige sau nu absolvă de două ori pe ani un modul de psiho-socilogie şi drepturile omului, specific muncii de poliţie. Aşa creşte autoritatea şi eficienţa poliţistului: prin dotare, educaţie şi pregătire.

În schimb, ministrul de Interne preferă politica pulanului, în timp ce poliţiştii vor rămâne la fel de needucaţi, de „dezbrăcaţi” şi de săraci.

Carmen Dan uită că că este mai importantă funcţia de prevenire decât cea de coerciţie a poliţistului.

Acum, domia sa vrea să pună pulanul pe protestatarii din stradă. Dar dacă peste trei ani aceştia vor striga „jos Cioloş, Ihannis, Orban” şi partidul o va scoate în stradă. Ce o să spună atunci, când, încercând să ia apărarea unei adolescente brutalizată de forţele de ordine, se va trezi că este inculpată penal?!!

Poate ar trebui totuşi să-l asculte pe şeful Executivului, Mihai Tudose, al cărui aparat de specialitate a dat aviz negativ proiectului!

Ioan Mănăilă

P.S. Aş fi felicitat-o pe ministrul Internelor dacă ar fi propus „îngheţarea” valorii punctului privind amenzile rutiere. În ritmul în care creşte pe hârtie salariul mediu din România, vom ajunge, dacă nu purtăm centura de siguranţă, să plătim o amendă minimă cât valoarea întreţinerii pe o lună.