I.Sunt supărat pe nea Petrică! Cum care? Daea! De ce? Pentru că de când se drăgosteşte cu oaia, de a înţeles şi cel mai cretin mioritic cum stă treaba, dar nea Petrică a uitat de capră. Da, de capră, ce vă miraţi? Ieri m-am dus să cumpăr de la un magazin autorizat „Lacta” brânză. M-am hotărât să cumpăr brânză de capră, aşa că am comandat un kilogram. Răspunsul a venit amabil „Românească sau bulgărescă?” Întreb care-i diferenţa şi mi se răspunde „De 9 lei. Adică 10 lei kilogramul cea românească şi 19 lei cea bulgărească”. Insist întrebând dacă-i mai grasă, mai proaspătă, mai sărată, mai uscată… „Nu domnule, este bulgărească…” Băi nea Daea, de când este capra bulgărească mai dăşteaptă decât cea românească? Aştept priect de lege! Unul musai mioritic!

II.Întâmplarea este reală, dar un pretext să vă vând (nu brânză, staţi liniştiţi) cea mai sintetică şi realistă analiză (sigur, în opinia mea) făcută baladei naţionale Mioriţa.

Ganditorul de la Hamangia si femeia lui

„Mioriţa spune o treabă foarte clară: nu că cei doi ciobani au vrut să fure turmele, ci că s-au supărat foarte tare că nu aveau mai multe oi mândre, cornute, cai învăţaţi şi câini mai bărbaţi. Deci, au suferit din cauza termenului de comparaţie pe care nu l-au putut suporta şi pe care au vrut să-l distrugă, nu după care au vrut să se ia. … sindromul acesta mioritic, metaforic vorbind, revine sistematic în viaţa noastră şi strică îngrozitor aceste puseuri spre aşezare în rândul lumii dezvoltate. Asta e problema. Că vrem să distrugem termenul de comparaţie, în loc să ne bucurăm că-l avem şi să mergem mai departe.”

Citatul este luat dintr-un interviu acordat ziarului „Adevărul” de către doamna profesor universitar Mihaela Miroiu.

Concluziile sunt simple. Luaţi note de promovare în funcţie de prima parte a textului sau de cea dea doua parte a lui. Este ca BAC-ul ăla diferenţiat  pe care se chinuie Ministerul Învăţământului „să-l implementeze” de…vreo opt miniştri încoace. Cinci sunt Androneasca!

Ioan Mănăilă

P.S. Alegerea subiectului este facultativă, ambele subiecte beneficiază de acelaşi punctaj.