La sfârșitul săptămâni trecute,  în localitatea Crevedia Mare, a avut loc lansarea volumului  „De la secere la baionetă”, al scriitorului giurgiuvean Nicolae Crevedia,  jurnalist, diplomat, traducător și poet, născut la 24 noiembrie 1902 la Crevedia Mare.

Evenimentul s-a desfășurat la școala din localitate, care poartă numele scriitorului și se înscrie în cadrul evenimentelor culturale organizate de Biblioteca Județeană ”I.A. Bassarabescu” dedicate Centenarului Marii Uniri.

Au fost prezente fiicele scriitorului, Ioana Nichita și Diana Cristev, fostul ambasador, Neagu Udroiu, scriitorul și publicistul Nicolae Dan Fruntelată, scriitorul Dan Claudiu Tănăsescu și col. Dumitru Roman, Redactor la  Revista ”ROMÂNIA EROICĂ”, fondată în 1919 sub numele “Cultul Eroilor Noștri“.

Alături de invitați au mai participat reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, primari din localitățile învecinate, jurnaliști.

Deși mai puțin cunoscut pe plaiurile natale, omul de cultură Nicolae Crevedia, a fost unul dintre literații foarte apreciați la vremea sa, cunoscut pentru activitatea jurnalistică, dar și cea de epigramist, și ca fiind tatăl biologic al scriitorului Eugen Barbu.

Acțiunea Bibliotecii Județene vine să readucă în memoria giurgiuvenilor personalitatea lui Nicolae Crevedia, volumul ”De la secere la baionetă” făcând parte din colecția de tipărituri „Biblioteca giurgiuveană”, inițiată de Muzeul Județean și continuată de scriitorul Dan Mucenic la Biblioteca județeană.

Actualul director al bibliotecii, Daniela Bardan, a ținut să sublinieze, în fața celor prezenți la eveniment, disponibilitatea instituției de a continua astfel de manifestări al căror scop este nu numai de a omagia scriitorii giurgiuveni dar și de a apropia cititorii de bibliotecile din localitățile lor.