Bani descoperiţi asupra unui cetăţean turc la controlul de frontieră -poate ne felicită şi Recep Erdogan, neoficial, bineînţeles!
- Eveniment
- 7 Noiembrie 2017
- Nici un comentariu
- 83
- 4 minute de citit
Poliţiştii de frontieră giurgiuveni au descoperit, ascunşi pe corpul şi în bagajele unui cetăţean turc, 231.250 euro, 29.900 dolari şi 5.000 lire sterline, sume de bani pe care bărbatul intenţiona să le scoată ilegal din ţară.
Aşa sună elegant şi legal ca să poţi să declanşezi o anchetă mai amplă. Ce nu se poate spune într-un comunicat de presă este suspiciunea că banii provin de la cetăţeni turci de origine kurdă care desfăşoară legal activităţi comerciale pe teritoriul României, dar ale căror profituri merg în mare parte pentru finanţarea PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan care, este o organizație separatistă kurdă care luptă pentru independența teritorială a kurzilor din Turcia. Turcia, împreună cu Statele Unite și multe alte state europene consideră PKK o grupare teroristă).
Zicem că n-ar fi rău ca Recep Erdogan să-i premieze pe poliţiştii noştri de frontieră. Dincolo de glumă, iar nu se poate spune oficial, „captura în baza anlizei de risc” este de multe ori o conlucrare foarte bună între Vamă, Poliţie de Frontieră, SRI şi SIE. Şi nu întâmplător, toţi partenerii din NATO apreciază la modul laudativ eficienţa serviciilor române de informaţii.
Conform comunicatului de presă emis de ITPF Giurgiu „În data de 06.11.2017, ora 17:00, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră, pe sensul de ieșire din ţară, ca pasager intr-un autocar aparținând unei firme de transport internațional, care circula pe ruta București-Istanbul, cetățeanul turc M.M.Y, în vârstă de 53 de ani. Acţionând în baza analizei de risc existentă la nivelul structurilor PFR, polițiștii de frontieră giurgiuveni au efectuat un control amănunțit asupra persoanei şi au descoperit, pe corpul bărbatului și în bagajele personale, 231.250 euro, 29.900 dolari şi 5000 lire sterline, sume de bani ascunse şi nedeclarate la controlul de frontiera, pe care bărbatul intenţiona să le scoată ilegal din ţară.
La cercetări, cetățeanul turc a declarat că banii îi aparțin, provin din economiile personale, însă nu poate prezenta documente care sa justifice proveniența acestora. Deoarece bărbatul nu a putut justifica legalitatea provenienței și destinația sumelor de bani, acestea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză poliţiştii de frontieră giurgiuveni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „omisiunea în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate şi dobândirea, deținerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni.”
Ioan Mănăilă