Vineri 26 mai, la orele 12, operatorul regional “Apa Service” SA Giurgiu  a inaugurat, în incinta sediului Uzinei de apă, un spaţiu muzeal permanent intitulat Din istoricul apei în Giurgiu, pentru a marca importanţa acestui edificiu monument istoric. Construită în anul 1910 şi aflată în prezent într-o excelentă stare de conservare, Uzina de apă este cea mai veche mărturie de istorie a tehnicii aflată în funcţiune pe teritoriul municipiului, alături de alte câteva monumente din sfera transporturilor (Complexul feroviar al staţiei Giurgiu-Oraş, Cheiul de piatră al Canalului Sf. Sf. Gheorghe şi Podul Bizetz).

Cu acest prilej a fost editată şi o broşură, purtând numele expoziţiei, iar această parte din istoricul apei în Giurgiu va apărea şi pe site-ul societăţii:  www. apagiurgiu.ro

La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai municipalităţii, istorici, membri ai conducerii societăţii, foşti angajaţi ai societăţii, ziarişti.

“În urma cu un an ne-am propus sa scriem ceva din istoricul apei din Giurgiu, care s-a materializat în această broşura. Astăzi este o zi deosebită, pentru că inaugurăm şi un spaţiu muzeal în incinta Uzinei de apă, clădire care este şi un monument istoric foarte bine conservat. Ceea ce facem noi azi, aici, este o încercare de a o readuce în atenţia giurgiuvenilor. În ce priveşte broşura “Din istoricul apei in Giurgiu”, la aceasta m-a ajutat foarte mult istoricul Emil Paunescu şi muzeograful Florin Breazu, care au fost foarte aproape de mine”, a precizat Gelu Brebenel, purtător de cuvant al SC Apa Service SA.

Plin de emoţii, pe care le-a şi recunoscut, datorită faptului că printre invitaţi se aflau foşti angajaţi care i-au îndrumat paşii la început de carieră, Constantin Preda, directorul societăţii, a readus în memoria celor prezenţi o serie de repere, mai vechi şi mai noi, din istoricul societăţii, declarând că “Aceasta broşură cuprinde principalele date despre evoluţia în timp a serviciului de apă din oraşul Giurgiu. Sunt date statistice de foarte mare importanţă pentru ce a însemnat drumul apei în Giurgiu.”

Cât priveşte importanţa instituţiei în viaţa giurgiuvenilor,Continuand, directorul societăţii  a amintit că în acest moment peste 98 la sută din populaţia municipiului beneficiază de serviciile Apa Service şi că societatea evaluează şi pregăteşte noi investiţii în tot judeţul.