După numărarea şi centralizarea voturilor pentru europarlamentare şi pentru Referendum liderul ALDE Giurgiu, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte la nivel central, deputatul Toma Petcu a făcut o analiză la rece a rezultatelor care nu a permis ALDE să intre în Parlamentul Europen.

Deputatul giurgiuvean a recunoscut că la nivel naţional ALDE a plătit tribut imaginii de partid remorcă al PSD şi de partid anti-justiţie. Toma Petcu a subliniat că se aşteaptă la rezultate mult mai mai bune în alegerile locale (în Giurgiu peste 35 de localităţi şi-au depăşit ţinta electorală de peste 12 la sută, în condiţiile în care la nivel naţional ALDE a realizat doar patru la sută).

Liderul giurgiuvean a declarat că partidul la nivel guvernamental, dar şi în cadrul alianţei pe care o are cu PSD va propune o nouă „foaie de parcurs”.

Potrivit acestuia, ALDE îşi propune să aibă o voce mai putenică şi apăsată şi să-şi reconstruiască imaginea de partid dedicat mai mult economiei. În acest context deputatul Petcu spune că că miniştri şi parlamentarii ALDE se vor concentra pe infrastructura mare, inclusiv din învăţământ şi Sănătate, amintind aici de spitalele regionale şi că va fi mult mai ponderat pe teme ce ţin de Justiţie, chiar pe filtarea şi interzicerea ordonanţelor pe această temă.

Toma Petcu a spus că dacă „foaia de parcurs” pe care o propune ALDE nu va fi luată în serios şi de partenerii de guvernare este posibli ca actuala coaliţie de guvernare să nu poată merge mai departe.